Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gdje će biti odlagalište šljake iz TE Tuzla: Predstavljena moguća rješenja

Preuzmite sliku

Nakon što je u proteklom periodu o lokaciji budućeg odlagališta šljake iz TE Tuzla razgovarano sa predstavnicima Grada Tuzle i Općine Lukavac, premijer TK Jakub Suljkanović danas je na ovu temu razgovarao i sa direktorom TE Tuzla, Izetom Džananovićem.

Podsjećamo, lokaciju budućeg šljačišta je neophodno odrediti kako bi se pristupilo Izmjenama i dopunama Prostornog plana TK, a time i stvaranju preduslova za izgradnju “Bloka 7” u TE Tuzla.

Ovom prilikom premijer Suljkanović je ukratko predstavio zaključke sa prethodnih sastanaka, kao i moguća rješenja za zbrinjavanje šljake. Podsjećamo to su korištenje šljake za punjenje bušotina u kojim je okončana eksploatacija soli ili njeno odlaganje na devastiranim lokalitetima rudničkih kopova, čime bi se započela rekultivacija područja koja su devastirana nakon rudničke eksploatacije.

Također, kada je u pitanju lokalitet Šićki Brod, premijer Suljkanović je upoznao predstavnike TE Tuzla o izraženim stavovima predstavnika lokalnih zajednica.

Direktor Džananović je izrazio spremnost da TE Tuzla poštuje sva zakonska i na struci utemeljena rješenja, te akcentirao da elektrana ne insistira ni na jednom društveno neprihvatljivom rješenju.

– Spremni smo finansirati izradu studije i poštovati sve njene nalaze, te šljaku o svom trošku dopremiti do lokacije koju struka utvrdi kao pogodnu i prihvatljivu – rekao je direktor Džananović. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje