Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Elektrotehnička škola Tuzla: Seminar elektro struke o prelasku na nove planove i programe

Seminar
Preuzmite sliku

Učesnici su zajednički zaključili da novi planovi i programi ima svoje organizacione i materijalne specifičnosti te da traži natno aktivniji pristup nastavnika u pripremi i realiziranju nastave

SeminarElektrotehnička škola Tuzla, uz podršku Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, bila je 27.01.2013. godine organizator seminara za nastavnike elektrotehničke struke koji od nove školske 2014/15. godine počinju sa realiziranjem novih nastavnih planova i programa.

Na seminaru su učestvovali predstavnici Srednjih mješovitih škola koje već obrazuju elektrotehničku struku iz MSŠ Živinice, MSŠ Srebrenik, MSŠ Banovići, MSŠ Doboj Istok, MSŠ Gračanica, MSŠ Teočak i MSŠ Lukavac.

Cilj seminara je bio razmjena iskustava između nastavnika Elektrotehničke škole Tuzla koji već realiziraju nastavne planove i programe svih elektrotehničkih zvanja i struka prema principima Nastave orijentirane ka djelovanju sa nastavnicima koji će ove planove, prema odluci Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, realizirati počevši sa školskom 2014/15 godinom.

Predstavnici Elektrotehničke škole Tuzla su prezentirane slijedeće teme:

– Nastava orjentisana ka djelovanju – mr.sci. IMŠIROVIĆ EDIN, dipl.ing.el.teh.

– Realiziranje nastave jednog predmeta u grupama – mr.sci. AGIĆ SEJFUDIN, dipl.ing.el.teh.

– Planiranje i implementacija modularnih NPP na predmet Digitalna tehnika za Tehničare računarstva – ZULFIĆ EDIN, dipl.ing.el.teh.

– SCADA sistemi – mr.sci. HALILOVIĆ MUAMER, dipl.ing.el.teh.

Učesnici su zajednički zaključili da novi planovi i programi ima svoje organizacione i materijalne specifičnosti te da traži natno aktivniji pristup nastavnika u pripremi i realiziranju nastave. Ali imajući u vidu iskustva iz Elektrotehničke škola Tuzla spremnije će dočekati početak slijedeće školske godine.

Sve škole koje otpočinju sa prelaskom na nove planove i programe, a prema preporuci Pedagoškog zavoda i Ministarstva, neće uvoditi nove struke i zanimanja već samo postojeće početi realizirati prema novim planovima i prema njima upisati učenike u prvi razred. Započeto obrazovanje prema konvencionalnim planovima i programima biće prema njima i završeno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: