Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Donacija: Biblioteke u šesnaest osnovnih škola dobile komplete lektira

donacija-knjiga
Preuzmite sliku

Donacija Austrijskog omladinskog crvenog križa na području Tuzlanskog kantona i Brčko DBiH okončana je uručenjem paketa cjelokupnog školskog pribora za učenike prognanike u izbjegličkom naselju Mihatovići kod Tuzle i tamošnjoj osnovnoj školi «Podrinje».

donacija-knjigaDonacijom je ukupno obuhvaćeno 114 učenika u ovoj školi, koja je jedinstvena po tome što su njeni učenici uglavnom prognanici iz Bosanskog Podrinja. Osim ovog pribora, i školska biblioteka je dobila 150 lektira (30 naslova lektira po 5 primjeraka).

Ovom donacijom je obuhvaćeno i petnaest školskih biblioteka na području Tuzlanskog kantona i Brčko DBiH, kojima su dodijeljeni kompleti školskih lektira (30 naslova po 5 primjeraka iz važećih nastavnih planova i programa). Knjige su u svojim školskim bibliotekama dobile škole: Osnovna škola Seona, Banovići, Osnovna škola Gornje Živinice, Osnovna škola Vražići, Čelić, Osnovna škola Pazar, Tuzla, Osnovna škola Teočak, Osnovna škola Gornja Tuzla, Osnovna škola Stupari, Kladanj, Osnovna škola Slavinovići, Tuzla, Osnovna škola Memići, Kalesija, Treća osnovna škola Brčko, Osnovna škola Humci, Čelić, Osnovna škola Brijesnica, Doboj Istok, Osnovna škola Sapna, Osnovna škola Kladanj i Osnovna škola Lukavac Mjesto, područna škola Huskići.

Osim ovih škola, i Pokretnoj biblioteci Molly, koja svoje usluge pruža učenicima u 38 osnovnih i područnih škola na području Bosanskog Podrinja dodijeljeno je 1.050 lektira, čime je ojačan fond ove važne biblioteke.

donacija-knjiga1

Završnici podjele kompleta lektira i školskog pribora u Osnovnoj školi Podrinje u Mihatovićima prisustvovao je i Mehmedalija Gutić, predsjednik ABKU Medo iz Beča. On je istakao da je ova akcija još jedna u nizu ovoga udruženja kojom se najdirektnije pomaže sistem osnovnoškolskog obrazovanja u Bosni i Hercegovini.

Direktor Osnovne škole Podrinje Emir Jahić se zahvalio ABKU Medo i Austrijskom omladinskom crvenom križu. Direktor Jahić je podsjetio na katastrofalno stanje u školstvu u Bosni i Hercegovini i kazao da ovakve akcije prijatelja daju nadu da ćemo dočekati i bolje dane.

Ukupna vrijednost ovoga projekta je 25.000 €, a realiziralo ga je Austrijsko-bosansko kulturno udruženje Medo, sa sjedištem u Beču.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: