Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dom za buduće umjetnike: Nova zgrada muzičke škole u Tuzli dobija svoj konačan izgled 

Preuzmite sliku

Polaganjem kamena temeljca početkom septembra 2021. godine zvanično je počela izgradnja nove zgrade Muzičke škole u Tuzli na koju umjetnici u gradu soli čekaju već skoro deceniju.

  • Nova zgrada Muzičke škole nalazi se na identičnom mjestu kao i stara koju su pohađale brojne generacije učenika/ca gdje su im svoja znanja i vještine prenosili vrsni muzičari i pedagozi.

    Muzička škola u Tuzli je nakon 55 godina rada od strane inspekcija proglašena neuslovnom zbog slijeganja tla nakon čega je prvobitno zatvorena, a potom i srušena.

  • Tu su bile smještene prostorije Osnovne i Srednje muzičke škole “Čestmir Mirko Dušek”, trenutno učenici ovih škola znanja stiču u prostorijama Osnovne škole Centar, koja ne ispunajva sve potrebne uslove za obrazovanje muzičara.

  • Nakon grubih građevinskih radova, nedavno su počeli i radovi na uređenju fasade, a iz dana u dan, nazire se konačan izgled nove škole. Prema ranijim najavama škola će pratiti najsavremenije svjetske standarde iz oblasti muzičke umjetnosti.

  • Podsjećamo, za prvu fazu projekta Vlada Tuzlanskog kantona je obezbijedila okvirno milion i po konvertibilnih maraka, od UNDP-ja je došao grant od 170 hiljada maraka, dok je Grad Tuzla učestvovao sa 70 hiljada maraka.

  • S obzirom na to da savakodnevno rastu cijene građevinskog materijala, za sada nije moguće procijeniti ukupnu vrijednost za obje faze projekta. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,