Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Danas se obilježava Svjetski dan pozorišta: Šta nas očekuje u Narodnom pozorištu Tuzla?

Preuzmite sliku

“Vjerujem da je u velikom gradu, ili čak u malom gradu ili selu, veliko pozorište vanjski i vidljivi znak unutrašnje i vjerovatne kulture“, riječi su britanskog glumca i režisera Laurencea Oliviera.

Često se za pozorište kaže da oslikava kulturu jednog društva, a kultura je, s druge strane, slika ili odraz samog društva.

Svjetski dan pozorišta obilježava se 27. marta svake godine. Pokrenuo ga je 1961. godine Međunarodni pozorišni institut.

Neki od razloga zbog čega se proslavlja Dan pozorišta jesu:

– skretanje pažnje na značaj raznih umjetničkih formi širom svijeta,

– podizanje svijesti o značaju i vrijednosti umjetničkih oblika u široj javnosti,

– pružanje prilike plesnim i pozorišnim skupinama da predstave svoj rad na nacionalnoj razini,

– pozianje svijesti među voditeljima mišljenja o važnosti ovih metoda i poticanje ljude da ih prihvate,

– i naposljetku, uživanje u obliku umjetnosti iz lične satisfakcije.

Narodno pozorište Tuzla osnovano je 1949. godine i u početku svog rada bilo je smješteno u zgradu bivšeg Kina Centar, da bi nakon četiri godine bilo preseljeno u zgradu gdje je i dan danas.

Prva premijera u zgradi u kojoj se i danas nalazi NP Tuzla izvedena je 30. maja 1953. godine. Tada su izvedene dvije jednočinke Šantićeva Hasanaginica i Kočićev Jazavac pred sudom, a režiju za obje predstave uradio je Ahmed Muradbegović.

Kakve predstave možemo pogledati u Narodnom pozorištu?

“Kada su u pitanju predstave na repertoaru NPT, nude se različiti žanrovi, od komedijskih klasika, drama, satiričnih komedija do dječijih predstava za one najmlađe. NPT je uvijek nudilo raznolik repertoar i uvijek se trudilo da se publika u svakoj predstavi može pronaći i barem neke scene tj. situacije prenijeti u svakodnevni život”, za Tuzlanski.ba govori Enida Djedović, hostesa u Narodnom pozorištu.

Enida ističe da su predstave “Budala na večeri” i “Putovanje” dva nezaobilazna klasika koja svaki put napune salu i mogu se igrati čak četrdeset puta.

 • “Da ne izostavimo i dječije predstave, koje su posebne za cijelo Pozorište. Ove sezone smo imali, i dalje igramo, dvije dječije predstave: “Snjeguljica i čudno odgledalo” i “Kao mačak u čizmama”, obje u režiji Midhata Kušljugića koje naša najmlađa publika jedva čeka da gleda. Dječije predstave gledaju i vrtići, škole sa cijelog Kantona i djeca od već godinu dana. Obje predstave su rađene po motivima tradicionalnih bajki, ali sa posebnim začinom Pozorišta”.

  Kakva je posjećenost pozorištu?

  “Kada je posjećenost u pitanju, zavisi od različitih faktora. Prvi faktor je broj izvođenja predstave, premijere su uvijek posjećenije od repriza, ulaznice se rasprodaju danima prije i često se trazi karta više. Premijere su bile posjećene i u doba aktivnog Covida, kada je Pozorište bilo ograničeno na 30% pa na 50% kapaciteta, pa smo u dva navrata izvodili tri premijere za redom, ista predstava se izvodila tri noći za redom pod prefiksom “Premijera I”, “Premijera II” i “Premijera III”.

  Sljedeći faktor posjećenosti predstavama se odnosi na glumački sastav, odnosno ansambl predstave. Uvijek su malo više posjećene predstave u kojima igraju “old-school” glumci na koje je publika navikla poput Nermina Omića, Melihe Fakić, Elvire Aljukić, Midhata Kušljugića, Milenka Iliktarevića, Elvisa Jahića. Žanr predstave također utiče na ukupnu posjećenost, komedijski klasici uvijek imaju publike, čak i kada čitavo Pozorište pomisli da u sali neće biti određeni broj publike, publika nas uvijek iznenadi, u posljednjim trenucima”, objašnjava Enida, te dodaje:

  “Još nešto je bitno spomenuti kada je u pitanju pozorišna publika, a to je da Narodno pozorište Tuzla ima određeni broj stalne publike, koja ne propušta ni jednu premijeru, gostujuću predstavu ili reprizu, da nešto pogledaju i više puta”.

 • Tuzlanski pozorišni dani

  Narodno pozorište Tuzla svake jeseni, po početku pozorišne sezone, organizuje Tuzlanske pozorišne dane, poznate i kao “Revija”. To je događaj od posebnog značaja za sve ljubitelje pozorišne umjetnosti i sve radnike Pozorišta.

  Tuzlanski pozorišni dani traju desetak dana i tada se na repertoaru mogu naći gostujuće predstave iz saradničkih pozorišta poput Narodnog pozorišta Mostar, Pozorišta mladih iz Sarajeva, SARTR-a iz Sarajeva, Hrvatskog narodnog kazališta Pečuh, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica,  Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci, Narodnog pozorišta “Sterija” iz Vršca i slično.

  “Vjerna pozorišna publika jedva čeka “reviju”, na vrijeme obezbijede svoje pakete ulaznica za sve predstave. Tada se svaka predstava tretira kao premijera i svaka je posjećena na zavidnom nivou”, govori Enida.

  Iz Narodnog pozorišta poručuju da tuzlansku publiku (a i one iz drugih mjesta i gradova) očekuju i na budućnoj premijeri predstave “Machbett”, koja se aktivno radi i jedva čeka da ugleda svjetlo dana i svoju svrhu oživi pred publikom, na daskama koje život znače.

  Tuzla se svakako može pohvaliti bogatim kulturnim sadržajem koji nudi u svom pozorištu. Ukoliko ste zainteresovani pogledati predstave koje su nagrađivane čak više puta, dobro se nasmijati ili uživati u performansu naših izvrsnih glumaca, repertoar možete pronaći OVDJE. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje