Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Danas potpisivanje Ugovora o uspostavi novih destinacija sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli

Preuzmite sliku

Međunarodni aerodrom Tuzla danas će potpisati ugovor o uspostavi avio baze i otvaranju novih destinacija sa avioprijevoznikom čija je ponuda u procesu javnog poziva izabrana kao najpovoljnija.

Kako su mediji ranije izvještavali u pitanju je grčka kompanija Lumiwings koje će uspostaviti letove prema Danskoj, Švedskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i Turskoj.

Kompanija će navodno bazirati jedan avion u Tuzli.

Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je 2,5 miliona KM a za subvencioniranje avio linija.

U planu je da Međunarodni aerodrom Tuzla ima 20 letova sedmično sa baziranim avionom, pa ostaje za vidjeti hoće li se to desiti.

Kako Wizz Air trenutno ima 9 letova za Tuzlu, ovo bi značilo 29 sedmičnih letova, manje nego prošle zime kada je Tuzla imala 34 leta, no ne bitno manje.

Lumiwings u floti ima samo dva aviona, jedan Embraer E195LR sa 118 sjedišta koji je star 13,1 godinu i jedan Boeing 737-700 sa 149 sjedišta koji je star 20,5 godina.

Ipak Lumiwings sigurno neće imati load faktor kao Wizz Air, a i operira bitno manji aviona, pa će broj putnika pasti, no neće se svesti na 150-170.000 koliko bi bilo da Međunarodni aerodrom Tuzla nije iznašao rješenje.

Kompanija ima sjedište u Grčkoj (Atena), a leti iz Italije (Fogglia) gdje ima pet cjelogodišnjih linija na domaćim letovima unutar Italije, te jednu sezonsku inozemnu liniju, prema Mostaru. Lumiwings je prošle godine iznajmio jedan avion u wet leasu Air Serbiji.

Podsjetimo, Vlada TK je prihvatila tekst Ugovora o subvencioniranju avio linija koji će se zaključiti između Vlade Tuzlanskog kantona i JP „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o. Ovim Ugovorom uređuju se međusobna prava, obaveze i odgovornosti između Javnog preduzeća i Vlade Kantona, a po osnovu prijenosa novčanih sredstava namijenjenih subvencioniranju avio linija Javnog preduzeća i način izvještavanja o namjenskom utrošku doznačenih sredstava.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje