Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cum Grano Salis u Tuzli: Ivana Bodrožić dobitnica nagrade “Meša Selimović”

Preuzmite sliku

Hrvatska književnica iz Vukovara Ivana Bodrožić dobitnica je 19. nagrade “Meša Selimović” na 20. književnim susretima “Cum Grano Salis”, koji se tradicionalno održavaju u Tuzli, za roman “Sinovi, kćeri”, javlja Anadolu Agency (AA).

Stručni žiri kojim je predsjedavao književnik Semezdin Mehmedinović odabrao je pet romana objavljenih 2020. godine na govornim područjima Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Pored romana Ivane Bodrožić “Sinovi, kćeri”, u finalni izbor za nagradu ušli su i romani “Kontraendorfin” Svetislava Basare, “Putujuće kazalište” Zorana Ferića, “Izvedeni iz kičmi” Amile Kahrović Posavljak i “Mladenka kostonoga” Želimira Periša.

Na kraju je stručni žiri za najbolji roman proglasio “Sinovi, kćeri” književnice Ivane Bodrožić, kojoj je nagradu uručio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

“Prije dva dana prišla mi je jedna kolegica i rekla kako je pročitala roman ‘Sinovi, kćeri’. Rekla je da je bio jako dobar, čak izvrstan, ali da ga je uzela sa strahom, jer se bojala da će u njemu biti previše angažmana, a premalo književnosti. Međutim kada se osvrnete na povijest književnosti, kada se osvrnete na ono što danas smatramo klasicima od Dostojevskog, Kafke, Krištof Levija pa sve do Meše Selimovića, čije ime ova nagrada nosi, svakako ćete zaključiti da se radi o društveno izuzetno angažiranoj književnosti. Književnosti angažiranoj u odbrani ljudskoj dostojanstva”, rekla je dobitnica nagrade.

Bodržić je istakla kako vjeruje da nema dobre i autentične književnosti bez etičkog uloga pisca, bez angažmana i da vjeruje da nije moguće postići visoku estetsku razinu ukoliko stopostotno ne vjerujete u to o čemu pišete, iza čega stojite i što na kraju poistovjećujete sa samima sobom.

“U tom smislu pisac ili spisateljica živi u određenom društvu, naspram određenog društva, dijeli njegovu sudbinu ili je pokušava promijeniti. Osobno vjerujem u književnost koja mijenja, u lojalnost tekstu koja nas suočava sa svijetom koji živimo i smatram da toj lojalnosti treba pretpostaviti svaku drugu. Raspadom zemlje u kojoj sam rođena i u kojoj su mnogi od nas živjeli rekla bih da smo najviše od svega, pored ljudskih žrtava, ostali bez ljudskog dostojanstva, neovisno na kojoj smo strani bili. Upravo zato mi je drago što sam nagrađena baš ovom nagradom, koja je jedina na tragu težnje za razumijevanje, koja insistira na našim sličnostima i zanemaruje razlike”, rekla je laureatkinja 20. književnih susreta Cum Grano Salis.

Izložbom fotografija “Dvadeset godina književnih susreta ‘Cum grano Salis'”, autora Ahmeta Bajrića Blicka počeli su prije dva dana međunarodni književni susreti koje su obilježili promocije knjiga i večerašnja manifestacija na kojoj je dodijeljena nagrada za najbolji roman objavljen 2020. godine na govornim područjima Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje