Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Civilna zaštita Tuzla traži pripravnost zbog mogućnosti poplava i klizišta

Preuzmite sliku

Služba CZ Grada Tuzle traži pripravnost građana, gradskih preduzeća i službi zbog mogućnosti poplava i klizišta.

Zbog obilnih kišnih padavina koje su posljednjih dana zadesile područje Tuzle i postojanja mogućnosti izlijevanja rijeka iz korita, te nastanka bujica i klizišta Služba civilne zaštite Grada Tuzle je danas zatražila pripravnost javnih preduzeća, gradskih službi i ustanova za adekvatan odgovor na području grada u slučaju ovih opasnosti.

Traže se mjere pripravnosti radi preventivnog djelovanja, odnosno umanjenja posljedica po živote i zdravlje građana i štete na materijalnim dobrima.

Upozoravaju se građani , prvenstveno smješteni uz vodotoke, na obavezu poduzimanja preventivnih i operativnih mjera s ciljem sprječavanja i umanjenja šteta od poplava, bujica, klizišta i odrona.

Predstavnici mjesnih zajednica trebaju odmah obavijestiti Operativni centar Grada Tuzle o svakoj nastaloj negativnoj situaciji, kako bi se te informacije proslijedile nadležnim službama zaštite i spašavanja i nadležnim gradskim službama. Sve u cilju hitnog i efikasnog poduzimanja mjera na otklanjanju negativnih posljedica i sprječavanja nastanka većih šteta u vrijeme poplava.

Zbog kiše u Tuzli povećanje nivoa svih vodotoka

Obilne padavine tokom noći su na području grada Tuzle dovele do povećanja nivoa svih vodotoka. Na području Mjesne zajednice Simin Han u naselju Čaklovići došlo je do manjeg izlijevanja vodotoka, a kritično je bilo i zbog mosta u tom mjestu. Nije bilo većeg broja prijava, tako da je situacija pod određenom kontrolom. (RTV 7)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje