Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Centralni gradski park: Stigle i klupe, otvaranje sutra u 17:00h (FOTO)

park-klupa
Preuzmite sliku

Nakon višemjesečnog rada na rekonstrukciji i uređenju Centralnog gradskog parka u Tuzli, sve je spremno za svečano otvaranje. Možemo slobodno reći da je park dobio jedan sasvim novi moderan izgled koji će oduševiti građane Tuzle.

park-klupa

Za razliku od starog novi gradski park sadrži više pješačkih staza, klupa, korpi za smeće, urađena je rasvjeta i video nadzor. Takođe park je pokriven besplatnim bežičnim internetom, u sklopu parka se nalazi i javni WC.

Urađena je nivelacija terena, pješačke zone su popločane granitnom kockom, urađena je hidroizolacija te postavljen automatski sistem navodnjavanja.

Ukupna površina Gradskog parka iznosi 27.000 m2 od čega na pješačku zonu otpada 3.200 m2, vrijednost ovog projekta je 439.511,55 KM a investitor je Općina Tuzla. Gradski park će krasiti i spomenik prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, vrijednost ovog spomenika je 200.000 KM.

Građanima je potreban udoban život u lijepom gradu, sa dobro uređenim plažama, trgovima, ulicama i parkovima. Kvalitetne komunalne usluge i njihova cijena, sigurna zdravstvena i socijalna zaštita, solidna mogućnost za obrazovanje i kulturni život, kao i ljepota gradskih trgova, parkova i fasada, život u lijepom i udobnom ambijentu, jedne opredjeljuje da ovdje ostaju i investiraju, a druge da u Tuzlu dođu i ulože svoj kapital. Građanima je potreban i posao, a posla nema bez investitora, neprekidne gradnje i ukupnog razvoja. Investitori će doći samo u lijep i privlačan grad i u sredinu u kojoj vlada harmonija među građanima. Dakle, ovaj spomen park u funkciji je ugodnijeg života građana, u funkciji ljepše i privlačnije Tuzle turistima i investitorima, kao i u funkciji očuvanja našeg zajedničkog života putem njegovanja našeg zajedničkog naslijeđa, kazao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

tvrle-1

Autor spomenika kralju Tvrtku je mladi akadamski skulptor iz Sarajeva Adis Lukač, koji je kako kaže ponoson i zadovoljan činjenicom da je upravo on izabran da bude autor spomenika prvom bosanskom kralju.

Spomenik rađen je u bronzi, nakon modeliranja njegovo ljevanje rađeno je u ljevaonici umjetnina na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrabu. Dimenzije samog spomenika su 2,5 x 1,60 x 1,70 a postament je 2 metra.

{igallery id=”3557” cid=”112” pid=”1” type=”classic” children=”1” showmenu=”1” tags=”” limit=”15”}

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: