Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bračni par sa invaliditetom u Tuzli pokrenuo vlastiti obrt: Nikada nas niko nije htio zaposliti

Preuzmite sliku

Popularno

“U cilju nam je da radimo, da se dokažemo i pokažemo. Nismo osobe sa invaliditetom zato što smo to htjeli, nego nam je takva sudbina”

Tuzlak Zijad Aljić je zajedno sa suprugom otvorio prodavnicu voća i povrća u Tuzli. Nakon dugogodišnjih bezuspješnih apliciranja za posao, ovo je bio jedini način da zarade za život. Razlog zbog kojeg nikada nisu dobili zaposlenje je, priča nam Zijad, to što su oboje osobe sa invaliditetom, on sa 100%, a supruga sa 80% invaliditeta.

”Pokušavali smo oboje da se zaposlimo, nismo uspjeli jer su prisutne predrasude za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i jako je teško. Ali, nismo odustali. Pokrenuli smo svoj mali obrt, pa da pokušamo, da se borimo, da ostanemo u Bosni i Hercegovini”, za Tuzlanski.ba priča Zijad koji sa osmijehom dočekuje građane u svojoj maloj radnji na Stupinama u Tuzli.

 • Zijad i njegova supruga su roditelji šesnaestomjesečnoj bebi za koju žele život dostojan čovjeka. Trudili su se, pričaju nam, da se zaposle, ali čim odu na razgovor i poslodavci uoče njihov invaliditet, uslijedi odbijenica.

  “Kad predate molbu, samo kažu da će razmotriti i nikada se ne jave. Kući imam na desetine odbijenica. Napišu mi da nemam radnog iskustva. Kako da imam radno iskustvo kada me nikad niko nije htio zaposliti?”, objašnjava Zijad.

   

  Nadležne vlasti osobe sa invaliditetom drže na marginama društva, priča naš sagovornik. Svi se fokusiraju na to šta osobe sa invaliditetom ne mogu, umjesto da se fokusiraju na to šta mogu da rade.

  “U cilju nam je da radimo, da se dokažemo i pokažemo. Nismo osobe sa invaliditetom zato što smo to htjeli, nego nam je takva sudbina”, kaže Aljić.

  Reakcije građana su za sada pozitivne, kaže, a nada se da će u budućem periodu podrška biti još veća.

  Svi koji žele podržati ovaj bračni par, mogu posjetiti njihovu prodavnicu voća i povrća na adresi Stupine B7, 52, Tuzla. (Foto: V. Živković | Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje