Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BKC TK: Na 12. Bijenalu umjetnosti minijature učestvuje više od 100 autora, 20. oktobra otvaranje izložbe i dodjela nagrada

Preuzmite sliku

Nakon što su selektirani radovi za bijenalnu izložbu u okviru 12. Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature, danas je Stručni žiri izabrao radove koji će biti nagrađeni u kategorijama slikarstvo, crtež, skulptura i instalacija i odabrao rad koji će dobiti nagradu GRAND PRIX Bijenala.

Nagrade za najbolje radove će biti dodijeljene u petak 20. oktobra 2023. godine na otvaranju manifestacije koja traje 24 godine, a nagrađene je odabrao Stručni žiri u sastavu Katarina Galić, Široki Brijeg (BiH), Nermin Delić, Bihać (BiH), Srđan Vukadinović (BIH, Crna Gora), Maja Živanović, Beograd (Srbija) i Enver Mandžić, Tuzla (BiH).

  • Najdugovječnija manifestacija i brend po kojem je Bosanski kulturni centar TK već odavno uvršten u mape umjetnosti daleko van granica Bosne i Hercegovine, počinje u petak 20. oktobra u 19 sati, kada će uz prigodan program biti otvorena izložba selektiranih radova i dodijeljene nagrade.

  • Nagrađeni autori u pet kategorija, izuzimajući kategoriju grafike gdje prema ocjeni žirija nije bilo radova koju zadovoljavaju kriterije za dodjelu nagrade, dobit će prikladne plakete uz naknadu iz nagradnog novčanog fonda koji ove godine iznosi 3.500 KM. Na ovogodišnjem Bijenalu predstavit će se više od 100 autora iza Bosne i Hercegovine i inostranstva sa prilbližno 300 selektiranih radova, koji će biti uvršteni u katalog Bijenala.

  • Manifestacija Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine je najveća likovna smotra malog formata u Bosni i Hercegovini, a ustanovljena je još 2001. godine. Inicijatori realizacije ideje o ovoj vrsti festivala bili su akademik Enver Mandžić, Aleksandar Aco Adamović, Mujo Grbić, tadašnji direktor BKC Tuzla Salko Bukvarević i Hari Ejubović, prof. umjetnosti koji se nalazi na čelu i ovogodišnjeg organizacionog tima 12. Međunarodnog bijenalnog festivala umjetnosti minijature.

    Dio prvih manifestacija sa početka ovog vijeka bili su isključivo umjetnici iz Bosne i Hercegovine i njene dijaspore, te nekolicina umjetnika iz regije koji su se na manifestaciji predstavljali djelima likovne i primjenjene umjetnosti, te novim medijima. Za više od dvadeset godina Bijenale je okupilo autore sa različitih strana svijeta i kontinenata, koji su zajedno sa organizatorom dali doprinose očuvanju minijature i prevazilaženju umjetničke i kulturološke razlike i time ovaj festival učinili međunarodnim.
    Manifestaciju su ove godine pomogli Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Federalno ministarstvo kulture i sporta, te Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, saopćio je JU BKC TK.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje