Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BH Pošta odštampala poštansku markicu s motivima Behram-begove medrese u Tuzli (FOTO)

Preuzmite sliku

Povodom 391 godine Behram-begove medrese u Tuzli, JP BH Pošta Sarajevo je odštampala poštansku markicu s motivima ove škole.

Markica je predstavljena javnosti danas u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Promociji su prisustvovali generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić, muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, ministri iz Vlade TK i brojni drugi zvaničnici iz javnog života našeg grada i kantona.

“Mi smo željeli da ukažemo na jednu blistavu prošlost obrazovanja u ovoj državi, odnosno na području ovog kantona i ove regije i naravno htjeli smo ukazati da je Behram-begova medresa ovdje stoljećima radila. Mi u ovim danima obilježavamo 391. godišnjicu pominjanja Behram-begove medrese u pisanim izvorima. Htjeli smo na taj način da povežemo našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Htjeli smo da u ovom vremenu kažemo kako su odgoj i obrazovanje najvažniji djelatnici jednog društva. Željeli smo ostaviti u pomen jedan biljeg u povjesti i vremenu koji svjedoči o svim godinama radi Behram-begove medrese”, rekao je direktor Behram-begove medrese Ahmed Hatunić.

  • “Ovo je jedan lijep dan. Danas ćemo i na ovaj način promovirati Behram-begovu medresu.Drago nam je da je ovo javno preduzeće koje ima svoj ugled u svakoj državi  na ovaj način, izradom markice, promoviralo Behram-begovu medresu, ukazalo joj poštovanje i čast. U ovom danu želimo kazati, u ime Islamske zajednice da smo svim zahvalni za pomoć u radu Behram-begove medrese u proteklom periodu. Zahvaljujemo se svakome ko je dao i jedno zrno da ova škola bude danas na ovom nivou u našem društvu i u našoj zemlji”, izjavio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

  • Behram-begova medresa prvi put se spominje 1626. godine. Izgrađena je u arapsko-maurskom stilu. Tokom prošlosti više je puta bila obnavljana. Godine 1949. zabranjen je rad ove škole. Zgrada je srušena 1974. i od nje je ostala samo kapija. Rad medrese obnovljen je 1993. godine. Nalazi se na adresi Behram-begova 1 u Tuzli. Škola je javna i koedukacijska. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje