Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bez konkursne procedure deset osoba primljeno u Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

Na mail redakcije portala Tuzlanski.ba prije nekoliko dana stiglo je pismo od jednog našeg čitatelja koji je inače dipl.soc.radnik (identitet poznat redakciji) u kojem se navodi kako je u Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli izvršen nezakonit i bez konkursne procedure prijem deset novih uposlenika.

“Molim vas da ovo moje pismo objavite na vašem portalu. Želim da prijavim nezakonit prijem deset radnika u Dom za nezbrinutu djecu Tuzla.  Radnici su primljeni bez javnog konkursa i bez ikakve zakonske procedure. Pozivam medije i nadležne inspekcije da provjere po kom osnovu je izvršen prijem navedenih radnika i da se menadžment Doma pozove na odgovornost obzirom da ovo nije prvo nezakonito zapošljavanje u Domu za nezbrinutu djecu. Također molim da se javno objave imena deset primljenih radnika i koliko dugo se nalaze na evidenciji nezaposlenih” navodi se u pismu koje smo dobili.

Tim povodom ekipa portala Tuzlanski.ba posjetila je Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli i na ovu temu smo razgovarali sa direktorom ove ustanove Amirom Muharemovićem koji je inače kadar Stranke demokratske akcije BiH.

Na početku razgovora direktor Muharemović potvrdio je za naš portal kako je izvršen prijem deset novih uposlenika u Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli kao i to da nije bio konkursne procedure u ovom slučaju.

“Kako bi zadovoljili minimalne standarde koji su propisani nama je bilo potrebno još deset novih uposlenika. Prošle godine aplicirali smo na jedan projekat kod Federalnog zavoda za zapošljavane i isti nam je odobren krajem prošle godine. Nakon toga dobili smo saglasnost Vlade TK da možemo potpisati sporazum što smo i učinili, a zatim se krenulo u proceduru prijema tih deset uposlenika. Na Upravnom odboru donešena je odluka koje su to pozicije koje su Domu najpotrebnije kako bi se pokrenule nove usluge. Ovo nije klasično zapošljavanje već zapošljavanje preko projekta gdje će Zavod finansirati negdje oko 100.00 KM dok će ostala sredstva obezbijediti Vlada TK” – kaže Muharemović.

Kada je u pitanju sama procedura zapošljavanja direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli ističe kako se procedura zapošljavaja preko projekta razlikuje od procedure kada je u pitanju klasično zapošljavanje.

“Mi smo morali da se uklopimo u one zahtjeve koji su predviđeni projektom. Pravilnik o radu Doma predviđa da kada su u pitanju zapošljavanja preko projekata u tom slučaju ne sprovode se redovne procedure kao kada se zasniva klasičan radni odnos. U ovom slučaju projekat predviđa da je to deset osoba koje se prije svega nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, da su osobe mlađe i da su iz domena deficitarnog zanimnja odnosno ono što nama i treba, a to su pedagozi, psiholozi i socijalni radnici. Nakon pribavljenih svih saglasnosti krenuli smo u proceduru na način da smo tražili posredovanje nakon čega nam je Služba za zapošljavanje dostavila spiskove osoba koje su prijavljene na evidenciji, mi smo zatim izvršili pozivanje određenog broja ljudi sa kojima smo obavili intervjue. Komisija je na kraju napravila tu neku rang listu na osnovu koje su primljeni oni koji su imali najveći broj bodova” – pojašnjava nam Amir Muharemović.

Spisak Zavoda za zapošljavanje osoba koje su ispunjavale uslove u ovom slučaju sadržavao je oko 2.800 imena, od čega je pozvano ukupno 56 kandidata, a intervjuu su pristupile 23 osobe od kojih je deset primljeno u radni odnos i potpisalo jednogodišnje Ugovore.

Na naše pitanje šta je komisija bodovala kod kandidata Muharemović je kazao da je prije svega bodovalo se radno iskustvo, odnosno da li je kandidat radio na istim ili sličnim poslovima, a jedan od kriterija bili su i odgovori odabranih kandidata na 3-4 postavljena pitanja od strane članova komisije.

Pravo žalbe na ovakvu proceduru zapošljavanja imaju samo kandidati koju su bili na na intervjuu dok će deset odabranih krenuti na posao već naredne sedmice. Također, od direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli u skladu sa članom 14. stav 2. Zakona o slobodi pristupa informacijama Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije BiH”, broj 32/’01.), tražili smo imena osoba koje će već od naredne sedmice početi sa radnim angažmanom u u javnoj ustanovi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje