Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Autorice filma “Huligladni” zabranile praćenje projekcije medijima: Bez odobrenja korišteni video snimci portala Tuzlanski.ba

Preuzmite sliku

Večeras je pred oko 50-tak građana u Ateljeu ”Ismet Mujezinović” u Tuzli održana premijerna projekcija dokumentarnog filma ”Huligladni”, a novinarima nije bilo omogućno praćenje ovog ranije najavljenog događaja te samim tim i izvještavanje sa istog.

Autorice filma o kojima ne znamo ništa osim da dolaze iz Berlina bile su kategorične u namjeri da medijima ne dozvole praćenje premijerne projekcije koju je organizovao Omladinski pokret “Revolt” iz Tuze u saradnji sa grupom Year01 – Videocollectiv koja zapravo stoji iza pomenutog filma.

Svaka vrsta snimanja i fotografisanja bila je zabranjena pa su novinari koji su došli izvijestiti javnost sa ovog događaja ostali uskraćeni dodatnih informacija.

Dokumentarni film “Huligladni” je zasnovan na intervjuima radnika/ca propalih privrednih giganata, kao i osoba koje su bile okupljene oko Plenuma u nekoliko gradova u BiH.

U filmu je bez dozvole korišten i video materijal portala Tuzlanski.ba koji je nastao tokom februarskih protesta 2014. godine kao i materijel drugih medijskih kuća za što pretpostavljamo nije traženo odobrenje.

Nakon projekcije jednosatnog filma kojoj je prisustvovao i naš novinar ali isključivo u svojstvu građanina autoricama je postavljeno pitanje “Zašto je bilo zabranjeno medijima da prate događaj” i “Kako je moguće da za potrebe filma koriste video materijal našeg medija bez da su prethodno tražile odobrenje“.

Odgovori su bi bili u najmanju ruku komični i neargumentovani.

“Ne želimo bilo kakvu saradnju imati sa medijima. Medije na ovim prostorima smatramo licemjernim i oni iskorištavaju muke radnika propalih preduzeća. Iz tog razloga nismo željele da novinari prate  projekciju filma” glasio je odgovor na prvo pitanje.

Odgovor na drugo pitanje bio je pomalo i očekivan obzirom na zabranu medijima da prate događaj.

“To je bilo postavljeno na javni video servis YouTube, nama je taj materijal zatrebao za film i to smo iskoristile i upotrijebile” – kazale su “bezimene” autorice fima iz Berlina nakon čega su samo slegle ramenima.

Year01 – Videocollectiv se predstavlja kao skupina koja se ne zalaže za unaprjeđenje postojećeg sistema, nego za destrukciju ustaljenih društvenih odnosa koji se tiču rađanja, rodne ravnopravnosti, nacije, religije i države. Grupa je navodno nezavisna i samofinansirajuća.

Iako kako kažu ne žele nikakvu saradnju s medijima samim korištenjem video materijala za koji nisu imale odobrenje ostvarile su tu saradnju bez znanja i odobrenje druge strane.

Ovim povodom redakcija portala Tuzlanski.ba želi se javno ograditi od dokumentarnog filma ”Huligladni” koji je večeras prikazan u Ateljeu ”Ismet Mujezinović” Tuzla, a u kojem je korišten video materijal našeg medija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje