Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Akademija povodom 30. godišnjice osnivanja biblioteke “Behram-beg” u Tuzli

Preuzmite sliku

Nizom manifestacija u 2023. godini obilježena je 30. godišnjica osnivanja specijalne biblioteke “Behram-beg” u Tuzli, a danas održanom akademijom su zaokružene sve aktivnosti.

Svečanosti u Tuzli prisustvovao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein efendija Kavazović, koji se dobro sjeća početaka biblioteke “Behram-beg” u Tuzli.

– Trideset godina je od formiranja Behram-begove biblioteke u Tuzli. Ona je nastala u veoma teškim uvjetima jer je 1993. godina bila u povijesti našeg naroda najteža godina. Ali oni koji su radili na otvaranju biblioteke gledali su u budućnost. Ona je posebna jer ima orjentalnu zbirku, ali naravno ima i posebno odjeljenje novije povijesti. Biblioteke su mjesta gdje se čuva memorija jednog naroda, a nama je važno da memorija bude pohranjena na ovim mjestima zbog generacija koje dolaze – kazao je reisu-l-ulema IZ BiH dr. Husein ef. Kavazović.

O značaju biblioteka za narode uopće govorio je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

– Biblioteke se nesumnjivo mogu uvrstiti u najznačajnije graditelje kulture i civilizacije brojnih naroda. Biblioteke predstavljaju značajnija obilježja i duhovna i kulturna u muslimanskoj intelektualnoj i duhovnoj tradiciji u svim epohama. U BiH se stoljećima osnivaju biblioteke…U BiH imamo Gazi-Husrev begovu biblioteku i uvijek gledamo na ovu biblioteku kao posebnu vrijednu kulturnu činjenicu. Sa velikim zadovoljstvom danas smo okupljeni povodom jubileja Behram-begove biblioteke – kazao je muftija Fazlović.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici političkog, kulturnog i društvenog života Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine. (Fena | Foto: Blicko Junior)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje