Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Advokatici uhapšenog policajca u Tuzli odbili dati dozvolu za posjetu!

Preuzmite sliku

Tatjani Savić, advokatici uhapšenog policajca T.O nisu dopustili da posjeti branjenika u prostorijama MUP-a TK.

‘Obaviještena sam da se moj branjenik nalazi u nadležnosti Federalnog MUP-a i d aje neophodno njihovo odobrenje za posjetu. Obratila sam se jutros Federalnom MUP-u i istražitelj me je obavijestio da moraju dobiti dozvolu i od postupajućeg tužioca te da čeka povratnu informaciju. Nakon 10 minuta istražitelj me obavijestio da postupajući tužitelj odbio da da dozvolu za posjetu. Usljed navedenog došlo je do povrede prava na odbranu zagarantiranog članom 6. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda kao i člana 5. Zakona o krivičnom postupku FBiH’, kazala je Savić za Patriju.

Ona je već ranije podnijela zahtjev da glavni federalni tužilac ovaj predmet ustupi drugom tužilaštvu u rad. Podsjećamo, u MUP-u Tuzlanskog kantona pripadnici su ostali iznenađeni kada je jučer priveden njihov kolega T.O. pod sumnjom u krivično djelo zlostavljanje u službi.

Ovaj policajac priveden je netom nakon što je prije izvjesnog vremena u rutinskoj kontroli zaustavio supruga Mirzete Begić zamjenice glavnog tužioca Tužilaštav TK, Mujagu Begića. U toku kontrole došlo je do narušavanja javnog reda i mira pa je Begić lišen slobode!

‘Sindikat će se sigurno uključiti u ovaj događaj. Šokirani smo zaista. Ekspresno su tri dana nakon događaja stigli u naše protosrije i odveli kolegu. I danas je zadržan u pritvoru. Njemu stavljaju na teret krivično djelo zlostavljanje u službi. Drugi kolega koji je bio s njim u svojstvu svjedoka davao je iskaz’, saznajemo u MUP-u TK.

Kako nezvanično saznajemo Mujaga je prilikom kontrole upitao policajce da li oni znaju ko je on. Pripadnici MUP-a TK koji su i zaustavili vozilo nisu pristali na takvu priču, pa je na kraju Mujaga Begić i priveden.

Policajac kojeg su priveli pripadnici Federalne uprave policije slovi za poštenog i uzornog policajca u Tuzlanskom kantonu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje