Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

30 godina sistema daljinskog grijanja u Tuzli

Still0918 00001
Preuzmite sliku

Danas održanom press konferencijom Centralnog grijanja dd započelo je obilježavanje 30 godina sistema daljinskog grijanja Tuzla.

Still0918 00001

Nevres Arnautović, generalni direktor JKP „Centralno grijanje” d.d. Tuzla je govorio o počecima rada ovog preduzeća, ali i kontinuiranom rastu i razvoju. Osvrnuo se na 1955. godinu, kada je započela toplifikacija Tuzle građenjem kućnih kotlovnica. Pomenuo je trenutne ciljeve i aktivnosti preduzeća, te najavio značajne projekte toplifikacije za naredni period.

U periodu od 1979. do 1983. godine realiziran je program toplifikacije grada Tuzla sa izvorom toplinske energije u Termoelektrani Tuzla i distribucijom vrele vode do grada. Krajem septembra 1983. godine u rad je pušten sistem daljinskog grijanja, sa izgrađenom izmjenjivačkom stanicom u Termoelektrani Tuzla kapaciteta 174 MW, magistralnim vrelovodom ukupne dužine 9.800 m i sa 16 novih izmjenjivačkih toplinskih podstanica u naselju Sjenjak.

Still0918 00000

Aid Berbić, šef Službe za komunalne poslove Općine Tuzla ističe da je Tuzla trenutno jedna od najbezbjednijih općina u smislu sistema grijanja i istakao da u ovih 30 godina nije bilo sezone bez grijanja. Danas je Tuzla grad sa najvećim sistemom daljinskog grijanja u BiH, ujedno i jedan od najvećih u jugoistočnoj Europi na bazi kogeneracije. Trenutno priključena toplinska snaga iznosi 220 MW u instalaciji grijanja. Na sistemu je ukupno 847 toplinskih podstanica i 132 kilometra vrelovodne mreže. Toplinskom energijom se snabdijeva 21.026 korisnika i zagrijava ukupno 1.550.000,00 m2 površine. Plan je da se mreža održava što kvalitetnije i širi prema novim korisnicima.

Program toplifikacije grada Tuzle značio je i poboljšanje ekoloških uslova življenja, bolji urbani standard, racionalnije korištenje energije, kvalitet i sigurnost.

Uzimajući u obzir analizu sistema daljinskog grijanja – izvor toplinske energije, Nacrt Prostornog plana Općine Tuzla do 2026. godine, kao i pretpostavke rezultata koji će se dobiti implementacijom planiranih mjera i aktivnosti na optimizaciji daljinskog grijanja, moguće je dati koncept proširenja postojećih zona toplifikacije. Ovakvim proširenjem bi se postojećih 39 zona povećalo na 55, s tim da je za novih 16 zona predviđeno dalje širenje.

Still0918 00003

Iz Uprave preduzeća su rekli danas da su svi tehnički uslovi ispunjeni za početak nove sezone grijanja. Od 1. oktobra svi građani koji su priključeni na sistem daljinskog grijanja mogu očekivati tople radijatore, jer se u tom periodu provodi hladno-tlačna proba. Privode se kraju remontni radovi na sistemu daljinskog grijanja – rekao je Hajrudin Hodžić, tehnički direktor JKP „Centralno grijanje” d.d., Tuzla.

Kada je u pitanju obilježavanje ovog značajnog jubileja za sutra je planirano održavanje okruglog stola o temi „Daljinsko grijanje u BiH danas i sutra„, a u petak i Svečana akademija na kojoj će biti dodjeljena priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima koji su svojim nesebičnim zalaganjem doprinjeli razvoju ovog renomiranog preduzeća.

Inače, Centralno grijanje Tuzla je danas, neizostavna komponenta života u našem gradu. Građani su već toliko naviknuti na komfor i toplinu koju neupitno imaju i koriste tokom sezone grijanja, da bi život u drugačijim okolnostima bilo teško i zamisliti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: