Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog visokih cijena, pušači motaju cigarete kao u ratu

duhan-motanje
Preuzmite sliku

Popularno

Carinicima je bilo nelogično da pritom nema podataka o povećanoj proizvodnji ili uvozu rezanog duhana.

duhan-motanje

Porast cijena cigareta u Bosni i Hercegovini doveo je i do naglog porasta šverca rezanog duhana u toj zemlji, a do takvog su zaključka došli bosanskohercegovački carinici kada su utvrdili da se u zemlju u posljednje vrijeme uvozi sve više papira za motanje duhana dok istodobno nema ni traga povećanom uvozu samog duhana.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH zatražila je hitan sastanak s predstavnicima entitetskih ministarstava poljoprivrede i različitih inspekcija kako bi se poduzele potrebne mjere s ciljem sprječavanja nelegalne trgovine duhanom.

Razlog za zabrinutost carinika izazvala je činjenica da se državni budžet sve sporije puni jer se zbog smanjenog uvoza izdaje sve manje poreznih markica koje moraju imati sva pakiranja cigareta.

U UIO raspolažu podatkom kako je tokom 2012. godine izdano 12 posto manje poreznih markica za cigarete nego godinu dana ranije.

Istodobno je prijavljen trostruko veći rast uvoza papira za motanje duhana čija je potrošnja skočila s 90 na više od 300 tona.

Carinicima je bilo nelogično da pritom nema podataka o povećanoj proizvodnji ili uvozu rezanog duhana.

“Ovo ukazuje da su u 2012. godini proizvedene velike količine duhana na području Hercegovine, Posavine i Semberije koji je potom plasiran na crno tržište”, kazao je glasnogovornik UIO-a Ratko Kovačević.

Na rezani bi se duhan također morali plaćati troškovi iako manje nego za cigarete, no on se uglavnom prodaje “ispod pulta” na tržnicama, maloprodajnim objektima pa i preko interneta.

S obzirom na to da carinici ne mogu kontrolisati unutarnji promet roba, u UIO očekuju da tijela vlasti u entitetima poduzmu mjere kojima bi se spriječio šverc duhana i tako prekinulo zakidanje državnog budžeta.

ABC Portal Tuzlanski.ba

HTML Online Editor Sample

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: