Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za godinu i pol 1255 državljana BiH zatražilo azil u Švedskoj

bih svedska
Preuzmite sliku

Popularno

Tokom 2011. godine 981 osoba iz BiH podnijela je zahtjev za azil u Švedskoj, a do 25. jula ove godine 1.255 osoba zatražilo je azil, saopštila je danas ambasada Švedske u BiH.

\"bih\”Kao što je i ranije objavljivano društveno-ekonomski razlozi nisu osnova na kojem se odobrava azil. Zahtjevi, bazirani na takvoj osnovi, koje podnose osobe koje dolaze iz BiH i dalje bivaju odbijeni\”, upozoravaju iz švedske ambasade u Sarajevu.

Od 1. maja 2012. Švedska primjenjuje \”Direktivu o povratku\” Europske unije. U skladu s ovim novim pravilima, osoba čiji je zahtjev za azil odbijen bit će vraćena u zemlju porijekla i može dobiti \”zabranu ponovnog ulaska\”.

U slučaju najvećeg broja zahtjeva podnesenih od osoba koje dolaze iz BiH, ova \”zabrana\” obično se izdaje na razdoblje od dvije godine, navodi se u saopštenju.

Od 1. maja 2012. više od 300 osoba vraćeno je iz Švedske i njima je određena \”zabrana ponovnog ulaska\”, što znači da su ove osobe, ne samo putovale uzalud, nego njima neće biti dozvoljeno putovanje u zonu Schengena za razdoblje važenja \”zabrane ponovnog ulaska\”.

Saradnja između vlasti BiH i Švedske je veoma dobro uspostavljena i jaki i zajednički napori će se nastaviti da bi se ispravio trenutni trend, kaže se u saopštenju Švedske ambasade u BiH, prenosi federalna novinska agencija.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: