Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Voda počela preljevati branu na Ramskom jezeru

brana rama
Preuzmite sliku

Popularno

Za 24 sata nivo vode u Ramskom jezeru porastao je za oko pola metra i danas negdje iza 15 sati dostigao je kotu od 595 m/nv.

brana ramaTada je počelo prelijevanje viška vode na brani i u početku su to sasvim male količine koje će se dotokom vode sa okolnih brda u večernjim satima povećavati.

U slučaju naglog ispuštanja vode s ove hidroakumulacije, doći će do poplavnog talasa sve do Jadranskog mora.

Zbog toga je Federalni štab civilne zaštite izdao upozorenje stanovništvu priobalja reke Rame, Jablaničkog jezera i Neretve, u kome poziva stanovništvo na oprez i moguću evakuaciju.

U slučaju da dođe do poplavnog talasa, to se mora smatrati ozbiljnom prijetnjom za stanovništvo i materijalna dobra u tom području“, upozorio je štab.

Posebno je ugroženo stanovništvo u predjelu naselja Gračanica, u opštini Prozor. Maksimalni novi vodostaja rijeke Rame može se očekivati u jutarnjim satima u četvrtak.

brana rama1

Ivo Dedić, direktor HE “Rama”, potvrdio je da će danas doći do porasta nivoa reka i rekao da je stanovništvo uz Ramu obaviješteno i upozoreno na oprez.

Mostarci su se i juče borili s posljedicama plavljenja, a vijesti o mogućem poplavnom talasu izazvala su strahove. Inače, mjere vanredne odbrane od poplava su na snazi na tri rijeke- Krupa, Trebižat i Sana, objavio je Hidrometeorološki zavod FBiH.

Od posljedica kiše na području bugojanske opštine poplavljeno je 38 stambenih objekata, a nije bilo životno ugroženih, prenosi Dnevni Avaz.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: