Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vedrana Rudan: “Pobili smo se da bi nam svjetske lopine ukrale sve što imamo”

vedraaana-rudan
Preuzmite sliku

Popularno

Slabo pratim politička dešavanja u BiH. Ne zanimaju me ni ona u Hrvatskoj. Političare držim prodanim dušama koje bi sve učinile da bi sebi pomogle. Jednaki su ma gdje lagali.

vedraaana-rudanRiječka književnica Vedrana Rudan svojim britkim jezikom, opažanjima, komentarima i stavovima aktuelnih prilika, sa kojima se ljudi mogu, a i ne moraju složiti, sasvim sigurno malo koga ostavi ravnodušnim. Iako tvrdi da nije politički analitičar, u intervjuu za Oslobođenje govori bez dlake na jeziku o skorom priključenju Hrvatske Evropskoj uniji, posljedicama koje će doći nakon toga, političarima i njihovim vođama, bh. političkoj sceni…

• Gospođo Rudan, bliži se datum kada će se Republika Hrvatska priključiti Evropskoj uniji. U jednom od tekstova koje ste početkom godine objavili na svom blogu jasno ste rekli “ne” EU. Jeste li, u međuvremenu, promijenili mišljenje i šta je to što Vas najviše plaši?

– Ulaskom u EU Hrvatska ne može ništa dobiti. Glupo je vjerovati kako EU prima Hrvatsku u svoje društvo da bi joj pomogla. Kako? Zašto? EU nije Crveni križ, nažalost, čak ni Crveni križ više to nije. Danas države ne postoje. Sve su granice izbrisane. Postoji samo krupni kapital kome ništa sveto nije. Naši nam političari stalno govore koliko ćemo, kad uđemo u EU, izvući iz evropskih “fondova”. Kao da postoji “izvlačenje” bez plaćanja. Kad je u Hrvatskoj bio gradonačelnik Londona Boris Johnson, poručio nam je da ostanemo gdje jesmo jer će ulaskom u EU profitirati samo naši političari koji će u Evropskom parlamentu krasti bogu dane za veliku lovu.

Vatrena voda

• Koje su to boljke sa kojima Hrvatska ulazi u EU? Mogu li one biti izliječene nakon priključenja evropskoj porodici, odnosno, očekujete li možda i gore stanje od onoga koje je sada?

– Detaljna analiza onoga što ćemo dobiti ulaskom u EU besmislena je. Gledam Sloveniju. Nikad ta zemlja u posljednjih šezdeset godina nije bila u jadnijem stanju. Male, siromašne zemlje nemaju u EU nikakvu šansu za napredak. Bilo kakva proizvodnja u tim se zemljama zatire, sve se pretvaraju u tržišta za proizvode iz razvijenih zemalja, porez koji siromašne države moraju plaćati za “privilegiju” što se nalaze u društvu “civiliziranih” je astronomski… Postat ćemo tržište jeftine radne snage, naši će unuci biti vojnici koji će braniti “evropske” i američke interese u “terorističkim” zemljama. Sve je tako prozirno da mi se o tome baš i ne da govoriti. I Indijanci su bili fascinirani stakalcima i “vatrenom vodom” pa gdje su danas? Ako rezultati referenduma na kojem su se građani Hrvatske izjasnili za ulazak nisu falsificirani, vjerujem da jesu, građani Hrvatske su još jedanput dokazali da im pamet nije jača strana.

vedrana-rudan• Kako danas vidite odnose između Hrvatske i Bosne i Hercegovine?

– Precjenjujete me. Nisam politički analitičar. Imam problem, BiH ne doživljavam kao državu. Po meni, ona je nešto podijeljeno na tri dijela. Tim nečim upravljaju Ameri, a Hrvatska ima s njima fantastične odnose. Prema tome, i sa BiH, ma što to BiH bilo.

• Koliko će se ti odnosi promijeniti i u kojem smjeru nakon ulaska Hrvatske u EU?

– Hrvatska je zemlja koja sluša ono što joj gazda kaže. Ponekad je to Evropa, ponekad Amerika, kojoj je Evropa servis za obavljanje prljavih poslova. Hrvatska kao samostalan faktor koji o nečemu odlučuje ne postoji otkako postoji.

• Ne mogu a da Vas ne pitam: hoće li hrvatski turizam ulaskom u EU doživjeti pad, s obzirom na to da će se sasvim sigurno smanjiti broj dolazaka državljana BiH na hrvatsku obalu – bar onih koji nisu još zamijenili stare pasoše za nove, a tu je i pitanje moguće suspenzije bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana?

– Građani BiH koji danas imaju love za dolazak na naš Jadran sigurno će se snaći i iduće godine. Za takve pasoši ovakvi ili onakvi ne igraju nikakvu ulogu. Obični građani BiH, kao i građani Hrvatske, ne mogu opušteno ući ni u obližnji market pa ih takve brige ne more.

• Jedno od pitanja koje se posljednjih mjeseci postavlja je i izgradnja pelješkog mosta. Ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić sredinom septembra je objavila da je EU odobrila Hrvatskoj 200.000 eura za izradu predstudije izvedivosti gradnje pelješkog mosta te kako je izgradnja mosta strateški cilj Vlade Hrvatske. Kako komentirate to? Treba li graditi most ili ne?

– Pojma nemam da li nam je potreban pelješki most. Vjerojatno jest. Hrvatska danas ima fantastične ceste i sretni su svi oni koji se mogu njima voziti ako plate jezivo skupe cestarine. Vesni Pusić ne bih previše vjerovala. Predugo laže.

Prodane duše

• Koliko pratite političku situaciju u BiH i kako komentirate sva dešavanja u našoj državi?

– Slabo pratim politička dešavanja u BiH. Ne zanimaju me ni ona u Hrvatskoj. Političare držim prodanim dušama koje bi sve učinile da bi sebi pomogle. Jednaki su ma gdje lagali.

• U trenutku ovog razgovora u BiH su u posjeti Hillary Clinton i Catherine Ashton. Može li njihov dolazak izvući BiH iz krize u kojoj danas jeste?

– Gledala sam ih i slušala na televiziji. Vaše bi pitanje bilo smiješno da nije besmisleno. Kako vuk može pomoći ovci da bolje živi? Da nije bilo Amerikanaca, ni vaša ni moja zemlja ne bi ovako izgledale. Prestrašno je kako su “državnici” na prostorima bivše Jugoslavije pokorno slušali što im govore dvije prevejane “dame”. Kako bi nam one mogle pomoći? Tako da nas one i njihovi šefovi ostave na miru.

Oslobodđenje / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: