Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Usvojen zakon kojim se zabranjuje odlazak bh. građana na strana ratišta

dom-naroda
Preuzmite sliku

Popularno

Sjednica Doma naroda PSBiH

dom-narodaNastavljena je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je počela 24.januara, a prekinuta je tada, te 6. februara zbog nedostatka kvoruma u Klubu bošnjačkog naroda. U skupštinsku klupu danas je nakon višemjesečnog odsustva zbog bolesti sjela delegatkinja Nermina Kapetanović (SDA), čime je popunjen kvorum u Klubu bošnjačkog naroda.

Sulejman Tihić (SDA) i Hasan Bećirović (SDP) duže vrijeme zbog zdravstvenih razloga ne prisustvuju sjednicama Doma naroda.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Klub poslanika Saveza za bolju budućnost BiH, a inicijator Fahrudin Radončić, državni ministar sigurnosti i predsjednik SBB-a.

Dopuna ovog zakona omogućava zabranu odlaska bh. građana na strana ratišta, te sankcioniranje organizatora koji vrbuju građane BiH za ratovanja u stranim zemljama. Od prisutnih 12 delegata u sali tokom glasanja o ovom zakonskom rješenju, svi su podržali ovaj zakon.

Također, delegati iz SDA, SNSD-a SDP-a, HDZ-a, HDZ 1990, DNS-a, HNS-a usvojili su bez rasprave Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnivanju Kompanije za prijenos električne energije –( Elektroprijenos ) u Bosni i Hercegovini po hitnom postupku. Protiv su bili po jedan delegat iz SDS-a , te PDP-a. Zanimljivo je da se SDA ranije protivila ovom zakonu, a danas ga je bez riječi podržala.

Izmjenama ovog zakona koji je rezultat dogovora SNSD-a i SDP-a, odnosno Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije, bit će omogućena podjela stotinu miliona akulumirane dobiti državne kompanije Elektroprijenos između Vlada FBiH i Vlade RS na čijem su čelu Nermin Nikšić i Željka Cvijanović, kadrovi SDP-a i SNSD-a. Ovim će biti omogućeno da entitetske vlade, kao akcionari, mogu 100 miliona maraka sa računa Elektroprijenosa usmjeriti u krpljenje budžetskih rupa. Podjelu ovog novca su, inače, još prije skoro dvije godine dogovorili Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija.

Nakona toga, Halid Genjac, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH zatražio je da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine umjesto u hitnom razmatra u redovnom postupku. Zbog novonastale situacije Borjana Krišto (HDZ), predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda zatražila je pauzu, kako bi se razmotrio ovaj prijedlog.

Staša Košarac(SNSD), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, pozvao je Halida Genjca da povuče prijedlog zaključka o vraćanju se Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine iz hitne u redovnu proceduru.

– Ovim prijedlogom smo na putu da pravimo još veći cirkus od institucija ove zemlje. Time što raspravljamo o ovm prijedlogu, kršimo poslovnik. Danas možemo samo glasati o ovom zakonu, a ne o proceduri, jer smo se o tome ranije izjasnili, a svoju ocjenu je dao i Ustavni sud BiH – kazao je Košarac.

Da prijedlog Genjca vodi ka novoj blokadi rada Doma naroda smatra i Ognjen Tadić, delegat SDS-a.

– Idemo ka novom vidu blokade, jer kršimo poslovnik raspravljajući o prijedlogu Halida Genjca. Ovo možda jeste političko pitanje, ali procedure se moraju poštovati – kazao je Tadić.

Martin Raguž (HDZ1990), izrazio je podršku prijedlogu Halida Genjca, predsjedavajućeg Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine umjesto u hitnom razmatra u redovnom postupku.

U nastavku rasprave o zahtjevu delegata Halida Genjca, da se Zakon o izmjenama zakona o prebivalištu i boravištu vrati u redovnu proceduru i tako omogući amandmansko djelovanje na ovaj zakon. Naime, Genjac smatra da bi se povratnici kako je kazao „jednom rečenicom u zakonu” trebali izuzeti iz odredbe da i oni podliježu proceduri dokazivanja pravnog osnova, odnosno posjedovanja kuće ili stana u prijeratnom mjestu življenja kako bi mogli ostvariti pravo na prebivalište. Genjac smatra da bi svi povratnici u RS, trebali imati pravo na prebavilište po automatizmu, odnosno da im je dovoljno samo to da pokažu identifikacioni dokument koji potvrđuje da su tu živjeli prije rata.

Delegati iz RS se protive ovom prijedlogu, jer smatraju da svi državljani BiH trebaju biti jednako tretirani, i oni koji uistinu žive na adresi koju prijavljuju da ne bi trebali strahovati od kontrola.

Krunoslav Vrdoljak delegat SDP-a u Domu naroda PSBiH dao je podršku prijedlogu SDA da se omogući redovna procedura za izmjene zakona o boravištu i prebivalištu. Do sada su delegati SDP-a izričito bili protiv redovne procedure ovog zakona, koji su ranije usaglasili s SNSD-om.

– Trebali bismo prihvatiti rok od tri dana da Genjac uloži taj jedan amnadman o kojem govori i da vidimo da li je to amandman nepoštenih namjera ili je amnadman koji pije vode –kazao je Vrdoljak.

Zbog nedovoljnog broja glasova delegata iz Kluba srpskog naroda, odnosno jer su svi delegati tog Kluba, njih ukupno pet iz SNSD-a, SDS-a, PDP-a i DNS-a, glasali protiv, nije prihvaćen prijedlog Halida Genjca, da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine iz hitne vrati u redovnu proceduru.

Za ovaj prijedlog glasalo je šest delegata stranaka iz FBiH, među kojima i dva delegata iz SDP-a, koji je do sada zagovarao hitnu proceduru za ovaj zakon.

S obzirom, da nije bilo entitetske podrške iz RS-a za ovaj zaključak, o njemu će se naknadno usaglašavati Kolegij Doma, a tek nakon toga delegati će glasati o samom zakonu. No, već se spominje mogućnost da ovaj zakon neće dobiti podršku stranaka iz FBiH prvenstveno SDP-a koji su pojedini delegati opozicionih stranaka iz RS-a već optužili da je „prodao” svoj raniji stav o ovom zakonu za glasove SDA u zakonu o „Elektroprijenosu”.

Nakon toga počela je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je u proceduru uputio Ognjen Tadić, delegat SDS-a radi stvaranja uslova za održavanje prijevremenih izbora sa punim mandatom izabranih predstavnika.

– Ovo je najbolji način za rješavanje političke krize u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koji može da omogući da građani svoj stav o želji za promjenama u oba entiteta iskažu na izborima, a ne na ulici – kazao je Tadić obrazlažući prijedlog ovog zakona..

On je rekao da rješenja koja je SDS ponudio u predloženom zakonu omogućavaju da dođe do prijevremenih izbora koji ne bi bili vezani za datum prve nedjelje u oktobru, već za odluku Izborne komisije koja se donosi nakon završetka jednog od izbornih ciklusa. – Ovaj zakon bi omogućio samoraspuštanje Predsjedništva BiH i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Tako je moguće skraćenje mandata i održavanje izbora u punom mandatu – kazao je Tadić. (Dnevni avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: