Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

U znak podrške u nedjelju se okupljaju i Beograđani

kolica-bebe-policija
Preuzmite sliku

Popularno

Dešavanja u Sarajevu i drugim gradovima BiH dobijaju podršku i iz Beograda, javlja Fena.

kolica-bebe-policija

Dvije mlade aktivistice Sandra Massi i Ann Marie Alves –Čuričić napravile su grupu “Svi smo mi Belmina” i pozvali svoje sugrađane da daju podršku građanima BiH.

Kako je za Fenu rekla Ann Marie Alves Čuričić protesti u Sarajevu su dokaz da moć stoji u rukama građana ali i opomena da ne treba čekati da stvari dogore do noktiju.

“Vrijeme je da se konačno trgnemo, da izađemo iz letargije, da pokažemo i dokažemo da smo LJUDI, da ne čutimo, ne saginjemo glavu pred besmislenim politizacijama”, smatra Alves Čuričić.

Beograđani bi se tako u znak podrške bh. bebama i građanima Bosne i Hercegovine trebali okupiti u nedjelju, 9. juna, u 16 sati na Kalemegdanu.

“Petog juna objavljena je vijest da jedna tromjesečna beba iz Sarajeva, Belmina Ibrišević, ne može da ode na hitno liječenje u inostranstvo jer njeni roditelji ne mogu da joj izvade pasoš. Razlog – poput svih beba rođenih u BiH poslije 12. Februara 2013. i Belmini je uskraćeno pravo da dobije jedinstveni matični broj. Naime, presudom Ustavnog suda BiH, u februaru ove godine prestao je da važi dotadašnji Zakon o matičnom broju BiH. Od tada do danas poslanici nisu našli za shodno da postignu dogovor o registracijskim područjima pri izdavanju JMBG. Otuda GRAĐANSKI protesti pred zgradom federalnog parlamenta u Sarajevu. Koji su samo djelimično urodili plodom. Jer, donošenje privremenog rešenja o izdavanju JMB nije dovoljno. Žele usvajanje Zakona. I to s pravom.

Kako ni jedan tek započet život više nikada ne bi ugrozili oni koji ne prezaju od politizacije svega i svačega, pa i ostvarivanja elementarnog prava svakog djeteta – Zato pred zgradom parlamenta u Sarajevu od četvrtka stoje LJUDI, stoje GRAĐANI, stoje naši PRIJATELJI, muslimani, pravoslavci, katolici,ateisti = SVI ZAJEDNO! Pružimo im podršku. Okupimo se. Pokažimo da nas ima, pokažimo da smo svi mi Belmina” navodi se u pozivu građanima Beograda. (Radio Sarajevo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: