Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Studenti iz osam zemalja u posjeti rodnoj kući bh. nobelovca

travnik-rodna-kuca-ive-andrica-turisticka-poseta
Preuzmite sliku

Popularno

U Travniku počeli „Andrićevi dani”

travnik-rodna-kuca-ive-andrica-turisticka-posetaDanom otvorenih vrata u Memorijalnom muzeju Rodna kuća Ive Andrića i večerašnjim otvaranjem izložbe „Andrić u diplomatiji” u je Travniku počela manifestacija „Andrićevi dani”. Tokom narednih mjesec dana ova kulturna manifestacija, posvećena djelu književnog nobelovca Ive Andrića, ponudit će 27 različitih sadržaja.

Posljednjih nekoliko godina brojnim sadržajima ovoj manifestaciji vraća se stari sjaj, ali ove godine finansijska podrška je manja.

Podrška koju smo imali prošle godine bila je znatno veća, a ove godine sve je rađeno sa dosta entuzijazma i ličnih ulaganja u jednoj potpunoj neizvjesnosti kada će i na koji način u cjelosti biti finansirana manifestacija – kazo je za Avaz Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

Prvog dana manifestacije Memorijalni muzej posjetila je grupa od 25 studenata iz osam zemalja regije. Riječ o profesionalcima, studentima arhitekture, istorije umjetnosti i muzeologije koji učestvuju u radu 14. Regionalnog restauracijskog kampa u okviru EU projekta koji provodi i organizuje Fondacija Kulturno nasljeđe bez granica. U Zavičajnom muzeju u Travniku večeras je otvorena izložba „Andrić u diplomatiji” koju je priredio Arhiv Jugoslavije iz Beograda u saradnji sa Arhivom BiH, Arhivom RS i Kantonalnim arhivom SBK iz Travnika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: