Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sprema li se novi rat: Sirija ispalila granate na Tursku, Turska uzvratila (VIDEO)

turska-granate-iz-sirije
Preuzmite sliku

Popularno

Turske snage gađale su mete u Siriji nakon što su granate iz te zemlje ubile pet ljudi u turskom gradu Agdžakaleu, nedaleko od granice između dvije zemlje.

turska-granate-iz-sirije Turska je stupila u kontakt sa UN nakon što su granate ispaljene iz sirijskog mjesta Tal al Abjad, gdje snage lojalne predsjedniku Bašaru al Asadu pokušavaju da uguše pobunu koja je počela prije 18 mjeseci.

U izvještajima se navodi da su među žrtvama u turskom gradu žena i njeno troje djece, prenio je BBC. Premijer Redžep Tajip Erdogan saopštio je da su turske snage uzvratile artiljerijskom vatrom po metama sa sirijske strane granice koje su identifikovane uz pomoć radara.

Potpredsjednik turske vlade Bulent Arindž izjavio je da Sirija mora snositi odgovornost zbog ovog incidenta i da mora uslijediti odgovor po međunarodnom pravu. Ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu stupio je u kontakt sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, mirovnim izaslanikom UN Lahdarom Brahimijem i generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom, saopštila je njegova kancelarija.

Rasmusen je rekao Davutogluu da oštro osuđuje incident i da nastavlja da prati događaje u regionu “pažljivo i uz veliku brigu”, saopštio je NATO. Rasmusen je ranije naglasio da Alijansa ne namjerava da interveniše u Siriji, ali da je spremna da brani Tursku ako je to potrebno.

Grad Agdžakale bio je meta više puta i posljednjih nekoliko sedmica. Njegovim stanovnicima preporučeno je da se ne približavaju granici, a širom regiona zatvoreno je više od 100 škola zbog nasilja u susjednoj Siriji.

Agencija Anadolija prenijela je da su se bijesni mještani okupili ispred gradonačelnikove kancelarije zbog pogibije njihovih sugrađana, prenosi Avaz.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: