Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skupštini TK-a stigla četiri prijedloga za novog mandatara

vlada-tk1
Preuzmite sliku

Popularno

U Skupštinu Tuzlanskog kantona već su stigla četiri prijedloga za mandatara Vlade Tuzlanskog kantona. Predstavnici radnika uništenih industrijskih preduzeća predložili su formiranje koordinacionog tijela, koje bi trebalo da usaglasi ime budućeg mandatara.

vlada-tk1Procedura izbora novog mandatara Vlade Tuzlanskog kantona treba biti ubrzana, a kako bi se to ostvarilo, predstavnici radnika uništenih industrijskih preduzeća predložili formiranje koordinacionog tima koji bi činili predstavnici Skupštine, pravosuđa, udruženja građana i sindikati, te predstavnici akademske zajednice.

Treba razgovarati na kolegiju i vidjeti kako je moguće formulisati i napraviti koordinaciono tijelo koje bi pomoglo“, rekao je predsjednik Skupštine TK-a Slađan Ilić.

Na drugoj strani, predstavnici grupe “Udar” predložili su svoja tri kandidata, a to su: Mirsad Merdić, Edin Osmanbegović i Salih Delić. “Merdić je inžinjer koji radi u Termoelektrani, Osmanbegović diplomirani inžinjer elektrotehnike i RVI, dok je Salih Delić inžinjer rudarstva”, kazao je Mehmed Širanović.

Osmanbegović je blizak SDP-u, dok su ostala dva kandidata do sada bila naklonjena različitim političkim partijama.

Što se tiče prijedloga za ministre, na poziciju ministra zdravstva je predložen dr. Esad Brkić, dok je Amir Husić predložen za ministra unutrašnjih poslova.

Vrijedi istaknuti da je Brkić na listi SDA na općinskim izborima u Tuzli, dok je Husić već bio ministar unutrašnjih poslova u Čauševićevoj vladi kao kadar SBB-a.

Također, radnici su ošto kritizirali izbor Ismeta Bajramovića za predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH. Radi se, tvrde, o “kupljenim ljudima” koje je politika “uzela pod svoje”.

Dodajmo da su o aktualnoj situaciji i političkoj krizi s rukovodstvom Skupštine Tuzlanskog kantona razgovarali su i predstavnici Britanske ambasade u našoj zemlji. (federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: