Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rađanje djeteta u Bosni i Hercegovini jedna od najozbiljnijih životnih investicija

baby babyenvironment
Preuzmite sliku

Popularno

Rađanje djeteta preskupo za roditelje u BiH, jedna i po prosječna plaća potrebna je mjesečno za novorođenče

baby babyenvironmentDa bi sve bilo spremno za bebin dolazak na svijet, osim krova nad glavom, potrebno je imati krevetac s dušekom i posteljinom, kadicu za kupanje, ćebence, peškire, pelene, benkice, bodije, kapice, rukavice, čarapice… Neizostavne su kreme, masti, puderi, vlažne maramice, štapići za uši, bebi sapuni, flašice, cucle…

Sve to, naravno, mnogo košta. Lela Kauković (24) iz Fojnice po zanimanju je fizioterapeut i prvi put očekuje prinovu te kupuje stvari za bebu koja bi se trebala roditi krajem mjeseca. Na pitanje koliko košta rođenje djeteta, odgovara: “Mnogo.”

S obzirom na to da samo muž radi, kupili smo najosnovnije stvari. Dosta su nam pomogli njegovi i moji roditelji. Da nije bilo njih, morali bismo pozajmiti pare da kupimo sve što je potrebno. Ono što ima cijenu, obično nema pravu vrijednost, a najveće bogatstvo su upravo djeca. Ipak, svako ima svoju nafaku – uvjerena je Lela.

Oni koji su prošli kroz “zanat” roditeljstva, ne preporučuju kupovinu preskupih stvari, jer se kratko koriste pa je novac bolje sačuvati za druge namjene, navodi Dnevni avaz.

U svakom slučaju, prema cijenama u prodavnicama za bebe u Banjoj Luci i Sarajevu, više od 1.000 maraka mjesečno potrebno je za novorođenče ili jedna i po prosječna mjesečna plaća u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koja je u avgustu iznosila oko 800 KM. Samo za dječija kolica “tri u jedan” potrebno je izdvojiti najmanje 1.000 KM, krevetac košta od 150 do 500 KM, a za odjeću za bebe treba dvjestotinjak maraka…

Doktor Abdulah Granić, ginekolog iz Zenice, ističe da su, pored samohranih majki, ugrožene i žene koje nemaju zadravstveno osiguranje. Prema njegovim riječima, sam porod, bez bolničkog ležanja, košta 200 maraka.

Carski rez žena, posebno onih koje dolaze u bolnicu iz drugog kantona, s ležanjem u bolnici dva dana i ishranom košta 1.400 KM. No, one žene koje su osigurane, ne plaćaju ništa, počevši od redovnih ginekoloških pregleda za vrijeme trudnoće do poroda – kaže Granić.

Pored svih izdataka, mnoge majke uskraćene su i za pravo na dječiji doplatak. Tako u Bosni i Hercegovini djeca “različito vrijede” ovisno o tome gdje žive. Negdje ne vrijede ni marku, a negdje doplatak iznosi od 70 do 80 KM.

Od najjeftinijih do najskupljih stvari

Krevetac 200 – 500

Dušek 50 – 200

Posteljina 15 – 30

Ćebe 20 – 50

Kolica 150 – 2.000 KM

Nosiljka 30 – 150

Komoda 100 – 400 KM

Kadica 20 – 100 KM

Peškir 10 – 40

Benkica 5 – 25

Bodi do 25

Čarapice 2 – 10

Kapica do 20

Pelene 21 – 26

Flašica 4 – 10

Cucla do 10

Krema 3 – 7

Vlažne maramice 2,5 – 7

Bebi sapun 3

Štapići za uši 4

Kašice 1,5 – 1,6

Sokići 1,5 – 2

Šampon 4 – 6

Bebi ulje 5 – 9

Tuzlanski.ba / Avaz

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: