Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Putem telefona želite prijavti korupciju, e pa neće moći !

korupcija telefon
Preuzmite sliku

Popularno

Građani BiH ne mogu putem telefona prijaviti korupciju Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije jer broj za prijave još uvijek nije u funkciji, piše Centar za istraživačko novinarstvo.

\"korupcijaU Agenciji kažu da trenutno nemaju osoblja koje bi primalo prijave te da se nadaju da će linija biti osposobljena do kraja godine.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije je početkom marta ove godine uspostavila internetsku stranicu putem koje sloganom „Zajedno protiv korupcije!\” poziva građane da prijave korupciju.

Međutim, u dnu stranice stoji obavještenje da telefonski broj za prijavu korupcije trenutno nije u funkciji.

Sanita Rožajac, savjetnica za medije u Agenciji, kaže da još uvijek nema dovoljno zaposlenih ljudi koji bi mogli primati prijave.

\”Mi, osim direktora i dva zamjenika, nemamo uopće stalno zaposlenih u Agenciji, tako da sve dok se ne zaposle ljudi, jednostavno, ne može nitko preuzeti na sebe tu obvezu\” – kaže Rožajac.

Ona pojašnjava da je Vijeće ministara tek prije desetak dana usvojilo Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Agencije te dodaje kako se nada da će do kraja godine Agencija imati „pristojan broj ljudi\” koji će se ozbiljnije pozabaviti prijavama korupcije.

Korupciju je moguće prijaviti Agenciji putem maila, a Rožajac je kazala da su do sada na ovaj način primili oko 40 prijava. Među njima, kako kaže, je veliki broj onih koje nisu u nadležnosti Agencije, prenosi Bitno.ba.

Prijave trenutno primaju direktor Agencije i njegova dva zamjenika, koji ih pregledaju i dalje prosljeđuju nadležnim institucijama, ukoliko su utemeljene.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije je osnovana početkom 2010. godine, a tek u julu 2011. godine je Parlamentarna skupština BiH imenovala direktora i dva zamjenika.

\”Tek stajemo na noge i tek bi se u budućnosti trebalo osjetiti da ova agencija radi i da ispunjava svrhu svog formiranja i postojanja\” – kaže Sanita Rožajac.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: