Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pojedinci u bankama drže enormne iznose: Građani uštedjeli 7,6 milijardi KM!

djevojka-bankomat
Preuzmite sliku

Popularno

Ukupni depoziti u Bosni i Herecegovini na kraju prvog mjeseca 2013. godine iznosili su 13,3 mijardi maraka i veći su u odnosu na prvi mjesec 2012. godine za 376,1 miliona.

djevojka-bankomat

Ukupni depozit

Informacija je to Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH, iz koje, pozivajući se na podatke Centralne banke BiH, pojašnjavaju da najveće učešće u ukupnim depozitima ima štednja stanovništva – 7,6 milijardi KM, odnosno 57,8 posto. Da pojedinci, uprkos ekonomskoj situaciji, sve više novca polažu na račune u bankama, govori i podatak da je, primjera radi, štednja stanovništva u januaru 2012. iznosila 12,9 milijardi maraka.

Upitana za komentar na činjenicu da su, uprkos općoj neimaštini u BiH, oni imućniji uštedjeli 7,6 milijardi KM, Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH, kaže da taj podatak sam za sebe ne govori ništa.

– To apsolutno nije nikakav podatak o štednji građana u BiH, posebno uzmu li se u obzir prosječne neto plate od 800 maraka i penzije od oko 300 KM. Prava pitanja su čija je ovo štednja, mogu li banke objaviti listu prvih sto štediša u BiH, kao što se to na Zapadu radi i koliki su njihovi štedni ulozi. Moja pretpostavka je da štednja samo najvećih stoo štediša u BiH prelazi 70 posto depozita. Ko su ti tako uspješni? Zašto se ne obznane njihova imena pa da njima u ruke damo ovu državu na upravljanje – pita se Bulić.

Novac dijaspore

Značajan iznos novca na računima bh. građana porijeklom je iz dijaspore. U prilog finansijskim potencijalima bh. iseljenika svjedoči i podatak udruženja “Naša perspektiva”, prema kojem dijaspora u matičnu zemlju šalje gotovo dvije milijarde američkih dolara godišnje. To čini oko 20 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda u BiH i našu zemlju svrstava na 5. mjesto među 20 vodećih zemalja u svijetu prema obimu novčanih doznaka migranata u odnosu na BDP.

U izjavi za “Avaz”, Armin Alijagić, predsjednik ovog udruženja, kaže da država efikasnije treba iskoristiti novac iz dijaspore.

– Ti potencijali za sada su derfinitivno neiskorišteni. Međutim, ima i svijetlih primjera investicija članova iz dijaspore. Naprimjer, u Prijedoru su na taj način otvorene tri firme koje zapošljavaju oko 150 ljudi. Općina Prijedor prepoznala je taj potencijal te planiraju organizirati i investicioni forum s bh. dijasporom, gdje će se stimulirati investicije i poslovna saradnja – kazao nam je Alijagić.

Avaz / Tuzlanski.ba

HTML Online Editor Sample

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: