Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ljetni kamp za studente novinarstva iz cijele BiH

data novinarstvo
Preuzmite sliku

Popularno

Ljetni kamp \”Digitalne generacije: edukacija studenata novinarstva o data novinarstvu\”

\"dataMediacentar Sarajevo, European Journalism Center i International Press Institute pozivaju studente novinarstva iz BiH na ljetne kampove \”Digitalne generacije\” u Konjicu, Tesliću i Jajcu, saopšteno je iz Media Centra Sarajevo

Sedmodnevni kampovi omogućuju studentima da saznaju više o data novinarstvu – kako da pronađu, analiziraju i vizualno predstave online podatke za online publiku.

Tim predavača čine vodeći eksperti iz Europe na temu data novinarstva: Mirko Lorenz (Deutche Welle), Friedrich Lindenberg (Open Knowledge Foundation) i Nicolas Kayser Bril (Owni.fr) sa specijaliziranim trenerima i novinarima iz BiH.

Pravo sudjelovanja na kampovima imaju studenti završnih godina novinarstva, medija i komunikacija iz BiH. Neophodno je da poznaju engleski jezik, te se znaju koristiti MC Office-om i internetom.

Šta je data novinarstvo?

Moja poruka budućim generacijama novinara je da savladaju vještine i nauče kako da koriste alate za analizu online podataka. Možda u tome nema ničeg glamuroznog, ali je to znanje koje nema mnogo novinara i koje će vam u budućnosti donijeti ogromnu prednost na tržištu. – Adam Westbrook, autor knjige \'\'Next Generation Journalists: 10 new ways how to make money in journalism\'\’

U savremenom, digitalnom dobu podaci imaju neprocjenjivu vrijednost. Sve je veći broj incijativa koje zahtjevaju transparentnost vladinih institucija i pristup podacima od važnosti za život građana i građanki.

No, ove incijative pružaju nove mogućnosti novinarima koji rade na online medijima da dođu do, i koriste postojeće podatke kao nove izvore informacija. Kako doći do tih podataka, kako ih analizirati, iskoristiti i predstaviti javnosti? Koje tehnike, metode i alatke možemo koristiti?

Na trening kampovima \'\'Digitalne generacije\'\’ saznat ćete:

– Šta je data novinarstvo?

– Kada, kako i gdje se možemo služiti tehnikama data novinarstva?

– Kako pronalazimo online podatke, provjeravamo njihovu vjerodostojnost i koristimo ih kao izvore?

– Kako ih analiziramo?

– Kako ih predstavljamo vizuelno svojoj publici?

Kada se i gdje održavaju kampovi?

2-7. avgust 2012. godine – Green City Konjic

24 – 30. avgust 2012. godine – Banja Vrućica, Teslić

6 – 12. septembra 2012. godine – Plivska jezera, Jajce

Prijave se mogu slati na kontakt@media.ba do 15. jula. Više informacija o programu pogledajte ovdje.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: