Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lihtenštajn poziva mlade poljoprivrednike iz BiH da rade na njihovim farmama

krave25
Preuzmite sliku

Popularno

Riječ je o međudržavnom ugovoru BiH i Lihtenštajna o razmjeni mladih ljudi…

krave25Švicarski Caritas i Kneževina Lihtenštajn pozvali su mlade ljude od 20 do 32 godine iz opština Gornjeg Podrinja koji su porijeklom sa sela, a bave se poljoprivredom oni ili njihovi roditelji, da se prijave za dobro plaćeni rad na farmama u Lihtenštajnu.

“Riječ je o međudržavnom ugovoru BiH i Lihtenštajna o razmjeni mladih ljudi, koji žele da se im poljoprivreda bude osnovno zanimanje. Ugovor o radu na dvije godine, plati i zdravstvenom osiguranju odabrani kandidati će potpisivati sa vlasnicima farmi koji imaju certifikate o poljoprivrednoj proizvodnji”, kaže za Srnu Hemo Jusović, program-menadžer u Kancelariji Caritasa za BiH.

On ističe da će poljoprivrednici tokom dvogodišnjeg rada na farmama u Lihtenštajnu imati osim praktičnog i teoretski dio edukacije iz oblasti savremenih dostignuća u poljoprivredi, kao i kurs njemačkog jezika.

Uslov je i da poljoprivrednici iz Gornjeg Podrinja po povratku u svoje opštine nastave da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, primjenjujući naučena znanja i standarde iz ove oblasti. Detaljnije informacije o odlasku u Lihtenštajn, stanovnici Foče, Goražda, Novog Goražda, Čajniča, Višegrada, Rudog i Rogatice, mogu dobiti u svojim opštinama.

Vijesti.ba / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: