Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lažni oglasi za zapošljavanje u inostranstvu

posao-intervju
Preuzmite sliku

Popularno

Iz Agencije podsjećaju da je jedina ispravna procedura da radnik potpiše ugovor sa poslodavcem…

posao-intervju

Agencija za rad i zapošljavanje BiH upozorava građane da budu oprezni prilikom prijavljivanja na oglase za zapošljavanje u inostranstvu, jer je otkriven određeni broj prevara u posredovanju u zapošljavanju, u kojima je od građana BiH tražena novčana naknada.

U saopštenju ove agencije navodi se da je praksa kod posredovanja u zapošljavanju da privatne agencije koje vrše posredovanje usluge naplaćuju od poslodavca koji traži radnu snagu, a ne od građana koji traže posao.

“Posredovanje u zapošljavanju ne mogu vršiti fizička lica, a svaka uplata na privatan račun jasno ukazuje da je riječ o prevari, te molimo građane da takve slučajeve prijave nadležnoj policijskoj upravi”, napominju iz Agencije.

Iz Agencije podsjećaju da je jedina ispravna procedura da radnik potpiše ugovor sa poslodavcem, nakon čega na osnovu ugovora i drugih dokumenata poslodavac traži radnu dozvolu za radnika, a onda radnik na osnovu dobijene radne dozvole, kopije pasoša i drugih dokumenata aplicira za radnu vizu u ambasadi države u koju želi ići na rad.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: