Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kurbane kupovati od provjerenih domaćih stada

kurban tuzla
Preuzmite sliku

Popularno

Upozorenje na opasnost od bruceloze

kurban tuzlaKantonalna uprava za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona upozorava građane Tuzlanskog kantona, koji prakticiraju klanje kurbana, da kurbane kupuju od provjerenih domaćih stada, nad kojima je izvršeno dijagnostičko ispitivanje na brucelozu i stada koja posjeduju ušne markice i svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja, a ne od nomada.

Za grla koja nisu dijagnosticirana na brucelozu i koja nemaju ušne markice i svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja, obavezno je izvršiti veterinarski pregled kod veterinara o općem zdravlju kurbana, odnosno životinje koja se kolje – ističu u ovoj upravi.

Naglašavaju da klanje i sve ostale radnje vezane za klanje kurbana treba nastojati obavljati u uslovnim prostorijama uz maksimalno osiguranje minimalnih sanitarnih uslova.

Kako navode u ovoj upravi, sve nabrojano ima za cilj da se građani upozore na opasnost od bruceloze koja je prisutna na području Tuzlanskog kantona, a koju su uglavnom sa svojim stadima donijeli nomadi i nomadska ispaša. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: