Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kršenje ljudskih prava u BiH nezaobilazan problem

ljudska-prava
Preuzmite sliku

Popularno

Iako u BiH postoje različiti strateški dokumenti, još ne postoji sveobuhvatan dokument koji se bavi zaštitom ljudskih prava, poručeno je na konferenciji za novinare pri predstavljanju izvještaja rada institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2011. godinu.

\"ljudska-prava\"\'\'Tokom prošle godine ostvarili smo 6.821 kontakt s građanima. Zaprimljeno je 3.607 žalbi, a s obzirom na broj predmeta iz proteklih godina, u radu je bilo ukupno 4.750 predmeta\'\’, rekla je predsjedavajuća ombudsmana BiH Nives Jukić, navodeći da je najveći broj predmeta imalo Odjeljenje za praćenje političkih i građanskih prava sa 1.815 žalbi.

Najveći rast od 41 posto broja predmeta u odnosu na 2010. godinu zabilježen je u Odjeljenju za eliminisanje svih oblika diskriminacije, te u Odjeljenju za praćenje prava zatvorenika za 19,8 posto.

Zbog ekonomske krize koja je uticala na živote mnogih porodica i građana, mnogi su, kako je rekla, potražili pomoć institucija te na osnovu utemeljenih žalbi upućene su 222 preporuke, većinom iz oblasti radnih odnosa, iz čega je vidljivo kršenje ljudskih prava.

Među brojnim žalbenim postupcima ombudsman Ljubomir Sandić posebno je istakao one o pravima djece, invalida, vjerskih, nacionalnih i drugih manjina, te o diskriminaciji.

Kad su u pitanju prava djece u 2011. godini, zaprimljeno je 110 pojedinačnih i grupnih žalbi, a najčešća kršenja dječjih prava su pravo na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, održavanje kontakata s roditeljem s kojim dijete ne živi, pravo na zaštitu od nasilja i pravo na zaštitu od zapuštenosti i zanemarivanja.

Ombudsman Jasminka Džumhur je rekla da broj žalbi ukazuje da u BiH imamo problem s funkcionalnošću administracije, posebno kada je u pitanju primjena kodeksa i etike u radu administracije, pitanje transparentnosti onih koje su građani birali na izborima, kao i nedovoljna efikasnost inspekcijskih tijela kao mehanizma nadzora, te neefikasnost sudskog sistema.

Izvor: RTV SLON / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: