Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Još jedan potres danas: Već deseti zemljotres u dva dana!

Mapapotres
Preuzmite sliku

Popularno

Večeras u 21.45 minuta registrovan je drugi potres s epicentrom 17 km sjeveroistočno od Zenice odnosno 16 kilometara sjeverozapadno od Kaknja.

\"Mapapotres\"Potres je jačine 3 stepena po Richteru, na dubini 1 kilometar.

Novi u seriji potresa, najjači do sada, pogodio je danas Bosnu i Hercegovinu. Podrhtavanje tla osjetilo se u cijelom nizu bosanskohercegovačkih gradova – od Zenice, Sarajeva, Tuzle, Teslića, Travnika, Žepča i dr. U Zenici, gdje se potres osjetio najjače, ponovo je došlo do velike uzmirenosti građana. U pojedinim dijelovima grada nestalo je struje, a iz obdaništa je upućen poziv roditeljima da dođu po svoju djecu

Kako je javio Euro-Mediteranski seizmološki centar (EMSC), epicentar zemljotresa bio je 8 kilometara sjeverno od Zenica, a jačina potresa bila je magnitude 4,6 po Richterovoj skali, na dubini od 2 kilometra. Potres se dogodio u 11.01. sati. Po prvim informacijama EMSC-a jačina potresa bila je 5,2 po Richteru, kasnije je korigirano na 4,6, odnosno 4,5.

Kada je riječ o preciznoj lokaciji, epicentar je ponovno bio u blizini Zenice na Smetovima, prenosi doznajemo.com

Novo, snažno podrhtavanje tla je, prema podacima Sektora za seizmologiju Federalnog meteorološkog zavoda, zabilježeno je na dva kilometra dubine s epicentrom 7 kilometara od Zenice. Magnituda u epicentru iznosila je 4,6 stepeni Richtera i 6 stepeni Meraklijeve skale.

\"polomljenavaza\"

Zemljotres se osjetio i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, a u Sarajevu jačina zemljotresa iznosila 3 stepena Richera.

Građani javljaju da su osjetili vrlo snažno ljuljanje u svojim zgradama, ponegdje su popadale slike sa zidova i slično, no zasad nema informacija o nekoj ozbiljnijoj materijalnoj šteti.

Nema razloga za paniku i građani se trebaju pridržavati uputstava koje u ovakvim situacijama daju nadležni organi.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: