Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Idiotska pjesmica Predraga Lucića o zločinu u Ahmićima (VIDEO)

ahmici-1993
Preuzmite sliku

Popularno

Smatramo da niko nema pravo poigravati se sa osjećajima žrtava i preživjelih posebice u apsurdnim okolnostima Balkana

ahmici-1993

Udruženje građana žrtava rata 92-95 “16. april” iz Ahmića izdalo je saopćenje za javnost povodom izvedbe koja se ovih dana pojavila na YouTube, a na kojoj je snimak pjesme o Ahmićima hrvatskog novinara i književnika Predraga Lucića od 22. februara, 2013. godine.

Performans ove nimalo ukusne satire održan je u sklopu promocije nove poetske zbirke Lucića pod nazivom “Mjesec iznad Splita” u prostorijama Muzičkog centra ‘Pavarotti” u Mostaru.

Preživjeli i porodice žrtava jednog od najmonstruoznijih masakara nad civilnim stanovništvom u protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu, ne prihvataju ovakav način satiričnog ismijavanja zločinaca iz vlastitih redova naroda kojem pripada Lucić, pri tome se ne obazirući na senzibilitete preživjelih žrtava i porodica nevino stradalih.

Bez obzira na kredibilitet Lucića i njemu sličnih glasnih kritičara tadašnjeg hrvatskog režima, zločin ne može biti predmet satire posebice u okolnostima dominantnog odbijanja suočavanja većine sa zločinima iz prošlosti i odbijanja odgovornosti za zločine koji su počinjeni u ime te većine. Smatramo da niko nema pravo poigravati se sa osjećajima žrtava i preživjelih posebice u apsurdnim okolnostima Balkana gdje takve ideje, zbog izostanka zdravih procesa suočavanja s prošlošću, po pravilu završe kao uvredljivi navijački slogani i parole huligana i fašista.

Udruženja građana žrtava rata 92-95 “16. april” Ahmići

Poslušajte uvredljivu pjesmu:

Tuzlanski.ba

HTML Online Editor Sample

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: