Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Golub preletio 900 km i vratio se svom vlasniku u Novi Travnik

pigeons-top
Preuzmite sliku

Popularno

Preko 300 golubova naših golubara pušteno je u nedjelju ujutro u Njemačkoj.

\"pigeons-top\"U maratonskoj trci golubova pismonoša koja se ove godine održala u njemačkom Drezdenu učestvovali su i golubari iz Bosne i Hercegovine zabilježivši nesvakidašnje rezultate.

Preko 300 golubova naših golubara pušteno je u nedjelju ujutro, a već nekoliko ih se uspjelo vratiti sa udaljenosti od 900 kilometara.

Ptice su puštene u nedjelju ujutro, a dva moja goluba već su se vratila prevalivši razdaljinu od 900 kilometara. Ovo je veoma rijedak slučaj da tako male ptice u veoma kratkom periodu prevale toliki let, rekao je za portal \”Dnevnog avaza\” Semir Ibrić iz Novog Travnika, čiji golubovi učestvuju u ovoj maratonskoj utrci.

Međutim, Ibrićeve ptice prevaljivale su i veće razdaljine.

Prošle godine moj golub je postavio svojevrstan rekord vrativši se iz Berlina preletjevši 1.000 kilometara.

Prema njegovim riječima njegove ptice koje su učestvovale u ovom maratonu nisu prve koje su se vratile u BiH. Naime, golubari iz okoline Bijeljine već su dočekali svoje primjerke.

Uz naše golubare, učestvovali su i vlasnici golubova iz Hrvatske.

Ibrić, koji se bavi ovim hobijem duži niz godina i kojeg je naslijedio od svoga oca, tvrdi da ni nauka nije mogla dokazati kako golubovi uspijevaju sa tako velikih razdaljina da se vrate kući.

Tuzlasnki.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: