Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gdje se sahranjuju Kinezi koji žive u BiH!?

Kineska prodavnica
Preuzmite sliku

Popularno

Prema kineskoj tradiciji, neodgovarajući pogreb može donijeti zlu sreću porodici preminulog.

Broj Kineza u BiH je iz godine u god\"Kineskainu sve veći. U našoj zemlji se rađaju, odrastaju, rade, vjenčaju ali vjerovatno i umiru. Postavlja se opravdano pitanje gdje se sahranjuju Kinezi koje smrt zadesi u našoj zemlji. Novinar Dnevnog Avaza je istražio ovu temu, te pokušao saznati informaciju više, barem kada su u pitanju sarjevski Kinezi.

\”Kineska četvrt\” kako još nazivaju sarajevsko naselje Buća potok i Rajlovac gdje je smješten najveći broj radnji u kojima rade Kinezi u posljednje vrijeme ne vrvi od ljudi niti se pazari kako je to bilo nekad.

Razloge sigurno treba tražiti u besparici koja godinama \”davi\” bh. građane, koji sve manje kupuju ionako bagatelnu kinesku robu. U razgovoru sa jednim od vlasnika kineske prodavnice saznajemo da Kinezi u Sarajevu sve manje pokreću biznis te da oni koji ovdje već duže vremena borave, traže način da se vrate u matičnu zemlju. No, ono što ostaje misterija i velika nepoznanica jeste gdje se Kinezi sahranjuju ako ih smrt zadesi u BiH?

O tome nema nikakvih podataka u medijima, nema čitulja u novinama niti na oglasnim tablama….Od našeg sagovornika Kineza smo dobili tek kratak odgovor \”da Kinezi umiru u tišini\” i tu se naš razgovor polako završava.

No, vlasnik jedne kuće u Buća potoku u kojem živi porodica iz Kine nam je potvrdio da, ako Kineza smrt zatekne u stranoj zemlji, njegovo tijelo se kremira u strogoj tajnosti, a da se urna sa pepelom vraća u domovinu.

Također, u Sarajevu ne postoji nigdje zvaničan podataka niti trag o smrti Kineza kao ni o tome da li je bilo slučajeva kremiranja.

Inače, prema kineskoj tradiciji, neodgovarajući pogrebni angažman može donijeti zlu sreću porodici preminulog. U kući preminulog statue božanstava se prekrivaju crvenim papirom, a ogledala se sklanjaju. Gong se postavlja s lijeve strane ukoliko je preminuli muškarac, a s desne ukoliko je žena.

Većina stanovnika u Kini su mahajana budisti. Po običajima ove vjere, kremacija nije eksluzivni način sahranjivanja, već je dozvoljeno i takozvano sahranjivanje tijela u kovčegu.

Kako god, Kinezi ostaju vjerni svojoj tradiciji i običajima pa čak i onda kada im se približi smrtni čas.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: