Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mladić čupao, galamio i iživljavao se nad djevojkom u Sarajevu (VIDEO)

nasiljeee
Preuzmite sliku

Popularno

Danas 25. novembra je peti Narandžasti dan i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

nasiljeee

“Reaguj, Umiješaj se: nasilje nije privatna stvar” , transparent je s kojim su aktivisti i aktivistice Udruženja BH Kult i Fondacije Cure započeli još jednu u nizu akcija posvećenih borbi protiv nasilja. Porazne su brojke kojima se raspolaže. Tako od šest osoba u porodici, istraživanja su pokazala da su čak dvije žrtvama nasilja.

U Bosni i Hercegovini 69 posto mladih doživjelo je neku vrstu nasilnog ponašanja u vezi, 36 posto mladih u našoj zemlji smatra da je najbolje držati se po strani i ne miješati u tuđe odnose, ma koliko nasilje bilo vidljivo. Vedrana Frašto iz Fondacije Cure kaže da je u BiH potrebno educirati žrtve nasilja. Da znaju da postoje organizacije kojima se mogu obratiti.

“Svakako je mnogo nasilja oko nas. Kad izađemo na ulicu nismo sigurni. Mi ne želimo tako živjeti”, kaže Frašto. Ona ističe da fokus ne treba biti na žrtvi nasilja već na počiniocu.

Danas 25. novembra je peti Narandžasti dan i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Narandžasti dan je organiziran u cilju podrške prevenciji nasilja nad ženama i djevojkama koji u okviru Global UNiTE Youth Network kampanje za Bosnu i Hercegovinu organizira Institut za razvoj mladih KULT.

Danas u tržnom centru “Alta” na Marin Dvoru, snimljen je i ovaj performans:

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: