Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

FBI uhapsio hakere iz Bosne i Hercegovine na Novom Zelandu

hakeeeri
Preuzmite sliku

Popularno

Američki FBI uhapsio je deset osoba na Novom Zelandu zbog cyberkriminala čija ukupna šteta iznosi blizu 850 miliona američkih dolara.

hakeeeriMeđu uhapšenima su Novozelanđani, Bosanci i Hercegovci, Hrvati, Makedonci, Peruanci, Britanci i Amerikanci, javljaju mediji sa Novog Zelanda.

Prema tvrdnjama Federalnog istražnog biroa, uhapšeni su zarazili više od 11 miliona kompjutera širom svijeta virusom Yahos, koji im je omogućio krađu privatnih podataka, među kojima su i informacije o kreditnim karticama.

U cijeli slučaj uključen je i sigurnosni tim Facebooka, čiji su korisnici bili žrtve napada od 2010. do 2012. godine. Upravo zahvaljujući ovoj društvenoj mreži, kriminalci su identifikovani i privedeni.

Prema navodima iz FBI-a, hakeri su koristili tzv. Butterfly Botnet kako bi ušli u druge računare. Gubitak se procjenjuje na više od 850 miliona američkih dolara.

Eksperti kažu kako je cyberkriminal u porastu jer se sve više novčanih transakcija radi preko kompjutera i mobilnih uređaja u koje hakeri bez problema upadaju.

Klix / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: