Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dokumenti CIA o ratu u Bosni biće otvoreni 1. oktobra

cia
Preuzmite sliku

Popularno

Dokumenti na kojoma je CIA držala oznaku tajnosti, a tiču se rata u Bosni i Hercegovini i odluka koje je donosila administracija u Washingtonu, već su dostupni na internetu, a bivši predsjednik Bill Clinton će ih objaviti 1. oktobra na simpozijumu u Arkansasu.

ciaNalazimo se u kritičnom periodu za američku politiku prema Bosni iz koje bi se uskoro mogao povući UNPROFOR, a doći NATO/SAD kopnene snage u misiju čiji rezultat je nesiguran. Sada je vrijeme da sagledamo osnovne principe koji vode našu politiku i da odredimo korake neophodne da se uobliče događaji prije nego strateški izbori budu diktirani situacijom na terenu“, uvod je iz jednog u nizu dokumenata američke Centralne obavještajne agencije (CIA), datiran na 17. maj 1995. godine, sa kojih je skinuta oznaka “tajno”.

U ovom dokumentu definišu se i osnovni ciljevi američke politike prema Bosni: “Postići politički dogovor koji zadovoljava osnovne zahtjeve bosanske vlade i poništava neke od rezultata srpske agresije; okončati ili umanjiti borbe; spriječiti širenje sukoba na druge dijelove regiona; održati snabdjevanje humanitarne pomoći; održati koheziju sa saveznicima; izbjeći američko uplitanje u borbe na tlu na Balkanu.”

Više od 300 dokumenata koji se tiču dešavanja u Bosni i Hercegovini tokom rata bit će objavljeno 1. oktobra u publikaciji naslovljenoj “Bosna, obavještajne agencije i Clintonov mandat“.

Publikaciju će promovisati bivši američki predsjednik Bill Clinton na simpozijumu u Clinton centru u Little Rocku, Arkansas. Simpozijum će biti posvećen ratovima na Balkanu i ulozi koje su viši obavještajci imali u donošenju političkih odluka.

Zbir dokumenata koji će biti objavljeni fokusirat će se na napore koje je Clinton pravio kako bi se došlo do mirovnog sporazuma, te uloge koju su imale Međuagencijske udarne snage za Balkan CIA u informisanju donosioca odluka.

Godine 1995. Clinton je potpisao Izvršnu naredbu broj 12958 kojom se propisuje jedinstven sistem klasificiranja, čuvanja i skidanje oznake tajnosti sa informacija o nacionalnoj sigurnosti. Kao rezultat ove naredbe, skinuta je oznaka tajnosti sa hiljada dokumenata koji se tiču raznih tema.

Bosanska kolekcija je najmlađa koju je ikada CIA objavila. Većina dokumenata koji su na ovakav način došli do javnosti tiče se Hladnog rata. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: