Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Demonstracije u Mariboru uz “Dubiozu Kolektiv” (Video)

prosvjed maribor1
Preuzmite sliku

Popularno

U Mariboru je, nakon demonstracija protiv gradonačelnika Franca Kanglera, ozlijeđeno više osoba.

prosvjed maribor1Građani Maribora izašli su na ulice jer su protiv gradonačelnika Franca Kanglera, zahtijevajući njegovu ostavku. Prema pisanju 24ur ozlijeđeno je više policajaca i demostranata, a oštećena su i vozila. Policija je suzavcem rastjerivala demonstrante, koji su bacali petarde i baklje u zgradu gradske vijećnice.

Mi smo Maribor‘ i ‘Odlazi, lopove‘ samo su neki od natpisa na transparentima koje su nosili demonstranti, a palili su i plakate s Kanglerovom fotografijom. Demonstracije protiv Kanglera traju već nekoliko sedmica, a na današnjim, za koje se procjenjuje da su najmasovnije, sudjelovalo je od 4 do 8 hiljada građana Maribora.

Francu Kangleru traje drugi mandat na mjestu mariborskog gradonačelnika, a protiv njega se vodi desetak sudskih postupaka u kojima je osumnjičen za klijentelizam i korupciju. Bio je i jedan od najutjecajnijih članova Slovenske pučke stranke. Zahtjevi za njegovom ostavkom postali su glasniji nakon što su gradske vlasti prošli mjesec donijele odluku da privatnoj tvrtki prepuste naplatu kazni za prebrzu vožnju po gradskim ulicama.

Nama posebno zanimljiv detalj sa ulica Maribora je da su se okupljeni demonstranti “zabavljali” uz muziku Dubioze Kolektiv i pjesmu “Firma Ilegal” koja vjerovatno na najbolji mogući način opisuje cijelu situaciju.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: