Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

CIK BiH: Šta je razlog velikog broja nevažećih listića (FOTO)

izbori 2012
Preuzmite sliku

Popularno

U nekim bh. općinama poput Neuma broj nevažećih glasačkih listića se popeo na 25 posto

izbori 2012Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Brako Petrić upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu na, kako je rekao, izuzetno veliki broj nevažećih listića u pojedinim bosanskohercegovačkim općinama gdje se glasalo za lokalne izbore, javlja izvještač agencije Anadolija.

Riječ je, kako je precizirao, o listićima koji su u glasačke kutije ubacivani prazni ili su

na drugi način napravljeni nevažećim.

„Na nivou BiH broj nevažećih listića iznosi oko 5,5 posto. U pojedinim sredinama, kao što je Neum, na izborima za načelnika općine bilo je 25 posto nevažećih listića”, upozorio je Petrić.

Također, u Čapljini je bilo deset posto nevažećih listića, u Donjem Vakufu 9,5 posto, u Bosanskom Grahovu 13 posto, Drvaru osam posto, kao i u Prijedoru. U Laktašima je zabilježeno skoro devet posto nevažećih listića, u Bosanskom Brodu preko deset posto, a Derventi 8,35 posto nevažećih listića.

On je izjavio da će Centralna izborna komisija ovim činjenicama u svakom slučaju pokloniti dužnu pažnju, te ispitati razloge ovakve pojave.Pogotovo jer se sličan scenariji dogodio i na prošlim općim izborima kada je, također, zabilježen veliki broj nevažećih listića.

Petrić je na konferenciji, također, potvrdio da su 34 načelnička mjesta pripala

Stranci demokratske akcije (SDA), 25 Srpskoj demokratskoj stranci(SDS), 18 Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), 13 Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH, 11 Socijaldemokratskoj (SDP) partiji, tri Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) 1990, po dva Demokratskom narodnom savezu (SNS) i Savezu za bolju budućnost BiH, dok su ukupno 32 politička subjekata imala po jedno načelničko mjesto.

Prema 54 posto obrađenih podataka u Distriktu Brčko vode SNSD sa 16 i SDS sa 15 posto osvojenih glasova. Slijede SDP sa 9,6, HDZ 9,5 posto, HSS 6,80 posto, SBB 6,70 posto, SDA 6,34 posto, PDP-SNS 6,33 posto i Stranka za BiH 4,20 posto.{igallery id=”6339” cid=”131” pid=”1” type=”classic” children=”1” showmenu=”1” tags=”” limit=”30”}

Tuzlanski.ba / Anadolija (Foto: Klix.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: