Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bosanske firme prave obuću za Geox, Tamaris i Nero Giardini

TEKSTILNA INDUSTRIJA 030513
Preuzmite sliku

Popularno

Dvije firme iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Novom Travniku proizvode obuću za poznate svjetske brendove Geox, Tamaris i Nero Gardini. Riječ je o firmama FAIK d.o.o. za proizvodnju, promet i usluge i Lubos d.o.o. Novi Travnik.

TEKSTILNA INDUSTRIJA 030513Direktor firme Lubos Amir Zlotrg kaže za ekapija.ba da njihova firma još od 2008. godine šije obuću za svjetski poznatu marku Nero Gardini.

Firma je u 100 postotnom vlasništu italijanske firme, koja je zadužena za ugovaranje poslova. Trenutno imamo ugovor sa brendom Nero Gardini, te sva proizvodnja ide za njih. Imamo dobre cijene i dobar kvalitet, oni su zadovoljni sa nama, a mi sa njima“, priča Zlotrg.

Lubos cijeli svoj proizvodni asortiman radi za izvoz, a za sada nemaju u planu proširenje proizvodnje, izalazak na domaće tržište, niti otvaranje svoje prodavnice.

Firma proizvodi samo žensku obuću, riječ je o visokoj modi, a na mjesečnom nivou proizvedemo 20 000 pari obuće“, kaže Zlotrg, dodajući da imaju 118 zaposlenika, te da im posao ide bez problema.

Odmah pored firme Lubos, u ulici Mehmeda Spahe u Novom Travniku, nalazi se firma Faik. Ona već nekoliko godina proizvodi obuću za firme Geox i Tamaris.

Bavimo se serijskom proizvodnjom obuće sa izvozom za Italiju i Njemačku. Radili smo i radimo obuću za brendove Tamaris, Geox, Nero Geardini, Alpina, i mnoge druge. Mjesečno proizvedemo od 10 000 do 15 000 pari u zavisnosti od artikla“, kazali su za ekapija.ba iz firme Faik.

Kompanija je osnovana 2007. godine, a trenutno imaju 108 zaposlenih radnika, dok u narednom periodu imaju u planu zaposliti još minimalno 50 radnika.

Firma Faik se bave proizvodnjom svih vrsta obuće, mokasina, gležnjača, čizmi, papuča, sandala, kako ženskih, tako i muških. Materijal je koža (teleća i piton kroko). Obuću izvoze, ali i prodaju u BiH. U Novom Travniku imaju svoj izložbeni salon, a u narednom periodu planiraju proširenje i proizvodnje i prostora za proizvodnju.

Inače, grupa “Geox”, koja danas posluje u 103 zemlje širom svijeta, predstavlja jednog od najvećih proizvođača obuće u svijetu. Proizvodni asortiman obuhvata žensku i dječiju klasičnu, biznis, sportsku i modnu odjeću i obuću. Dok je Tamaris poznati njemački brend ženske obuće, koji nudi kvalitetne modele povoljnih cijena. Kolekcije su namijenjene ženama koje prije svega cijene udobnost obuće za svaki dan, za posao i slobodno vrijeme. A kada je riječ o brendu Nero Gardini, to je poznata italijanska marka obuće, veoma kvalitetna i izuzetno skupa.

Sve ove kompanije zahtijevaju besprijekoran kvalitet obuće, vodeći računa o najsitnijim detaljima, ipak radnici iz firmi Lubos i Faik bez problema ispunjavaju sve zahtjeve i narudžbe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: