Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Apsurd: Hrvatska nam prodala voz pa mu zabranila prolaz do mora

zeljeznicebih koncar
Preuzmite sliku

Popularno

Hrvatska, koja je prodala moderni \”Končarov\” voz Bosni i Hercegovini za više od deset miliona maraka, sada ne dozvoljava prolazak tog voza preko svoje teritorije, zbog čega on neće moći saobraćati planiranom linijom do Ploča, odnosno do mora.

\"zeljeznicebihŽeljeznice Federacije BiH\” prije desetak dana svečano su pustile u promet ovaj brzi voz čija je cijena 5,3 miliona evra, a promotivna vožnja od Sarajeva do Mostara privukla je mnogo pažnje javnosti.

No, kako saznajemo, direktor Putničkog saobraćaja \”Hrvatskih željeznica\” Damir Grgić zabranio je prolazak ovog voza kroz teritoriju Hrvatske, tako da on neće moći voziti na dionici Čapljina – Ploče, dugoj 22 kilometra.

Željeznicama Federacije\” ovo predstavlja udarac, jer će im na taj način biti uskraćen prevoz putnika na more u ljetnom periodu. Razlog za zabranu saobraćanja voza kroz Hrvatsku navodno je nerentabilnost putničkog saobraćaja.

Bijedić: Velika šteta

Informaciju da je ovom vozu zabranjen prolaz do Ploča potvrdio je i federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić. Prema njegovim riječima, delegacija \”Željeznica FBiH\” 26. juna će otputovati u Zagreb, gdje će s kolegama iz Hrvatske pokušati riješiti ovaj problem.

Prevoz turista

– Mislim da je šteta, i za BiH i za Hrvatsku, da se ne dozvoli saobraćanje ovog voza do Ploča. Ljudima iz BiH bilo bi veoma pogodno da ovim modernim vozom idu na more, tako da bi on mogao dovoziti turiste iz raznih dijelova BiH na Hrvatsko primorje – kazao je Bijedić za dnevni avaz.

Brzina od 160 kilometara na sat

Riječ je o savremeno opremljenom, niskopodnom, elektromotornom vozu koji ima kapacitet 186 putnika i može dostići brzinu od 160 kilometara na sat. Njegova nabavka predstavlja pokušaj moderniziranja zapuštenog željezničkog saobraćaja u BiH.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: