Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

2025: Odiseja u Bosni i Hercegovini (Boris Dežulović)

boris dezulovicBL
Preuzmite sliku

Popularno

Zvao me nekidan u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

\"borisElem, ušao Mujo u kinesku radnju, odmjerio kod kozmetike neku djevojku od glave do grudi, pa stao isprobavati plastične sunčane naočale i razmetno pozirati pred curom. \”Što kažete na jedne zaista specijalne naočale?\”, prišao mu u to prodavač, mali neki Kinez. \”Samo sto maraka!\” \”Sto maraka?!\”, podviknuo Mujo, a ovaj mu tutnuo u ruke nekakve crne naočale, pa značajno namignuo. Stavio ih zbunjeni Mujo, osvrnuo se oko sebe, kad ona djevojka – gola golcata! Skinuo Mujo naočale – djevojka odjevena. Stavio Mujo opet naočale – djevojka gola!

Oduševio se, jasno, Mujo, isprsio stotku i požurio kući, sve gledajući po ulici gole žene. \”Fato, nećeš vjerovati što sam kupio!\”, upao on u kuću s čarobnim naočalama na nosu, ugledavši u to Fatu i jarana mu Sulju na kauču, jasno, gole golcate. \”Pogledajte ovo čudo!\”, pružio im Mujo naočale, i kako ih je skinuo – vidio da su Fata i Suljo i dalje goli. Zbunio se malo Mujo, pa vratio naočale na nos – Fata i Suljo opet goli. Opet ih skinuo – Fata i Suljo svejedno goli.

\”O majku vam jebem!\”, bijesno opsovao Mujo, pa bacio naočale. \”Jeftino kinesko govno, već se pokvarilo!\”

Iste takve čarobne naočale imaju navodno razni svjetski geostratezi, obavještajci i promatrači kad promatraju neka područja od, kako bi se to reklo, naročitog strateškog interesa. Kroz njih, priča se, mogu vidjeti kako će neko područje od naročitog strateškog interesa izgledati za pet, deset ili dvadeset godina. Čudo jedno. Stave te naočale na glavu i vide Indiju 2025. godine kao vodeću svjetsku tehnološku i ekonomsku silu. Skinu naočale – a Indija prenapučena, siromašna i bolesna. Stave naočale – Indija 2025. bogata, uredna, zdrava i blještava. Amerikanci im po Delhiju voze taksije, Japanci i Šveđani metu ulice Calcutte, a bogati Indijci povazdan meditiraju. Skinu onda naočale – a Indija, jasno, prenapučena, siromašna i bolesna.

Popularna je ta igra odavno, nije li ono – sjetit ćete se – i CIA svojedobno nabavila te naočale, pa nakon Titove smrti vidjela Jugoslaviju za deset godina raspadnutu i krvavu. U to su vrijeme, međutim, te naočale bile jako skupe, pa su ih imali samo Amerikanci. Kako je tehnologija napredovala, pojeftinile i te naočale, poput mobitela što su prije dvadeset godina koštali kao hidrocentrale, a danas svatko ima po dva.

Tako i čarobne geostrateške naočale sada ima svatko, pa gledaju kroz njih jednako američki obavještajci, austrijski diplomati i Milorad Dodik. Nema tome davno da su tako i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Wolfgang Petritsch i niski predstavnik srpskog naroda u BiH Milorad Dodik jednako kroz čarobne naočale vidjeli kako se Bosna i Hercegovina u bliskoj budućnosti raspada.

U uglednoj njemačkoj fondaciji Friedrich Ebert odlučili su se malo zajebavati s tim geostratezima, pa su okupili tim od dvadesetak ljudi iz, kako kažu, političkog, ekonomskog, akademskog, medijskog i društvenog života, različitih političkih uvjerenja i etničkog porijekla, te napravili komplet od pet takvih čarobnih naočala. Riječ je o publikaciji \”Bosna i Hercegovina 2025: Scenariji budućeg razvoja događaja\”, koja nudi pet mogućih scenarija raspleta sveopće bosanskohercegovačke krize do 2025. godine. Publikacija je izazvala velik interes u javnosti, osobito stoga što neke od tih naočala nude poglede na bosanskohercegovačku budućnost kakvi nikad do sad nisu bili viđeni.

U prvom scenariju, recimo, BiH je 2025. godine članica Europske unije u okviru nove političke paradigme, zajedno sa Srbijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Makedonijom i Kosovom. \”Podjela na etničkoj osnovi postala je besmislena\”, kaže se u tom scenariju, \”alternativa su trezvenije i pragmatičnije snage\”, i ekonomija od politike traži da se fokusira na \”zajedničko\”, a ne na podjele. Što je, jasno, najoptimističniji od svih pet scenarija.

I kroz druge od pet ponuđenih naočala, doduše, Bosna i Hercegovina je do 2025. godine članica EU, ali tek nakon velikih socijalnih nemira, kada međunarodna zajednica potiče suštinske ustavne reforme, a BiH postaje funkcionalna i decentralizirana članica EU, s vladavinom ljudskih prava i procvalom ekonomijom.

Bosna je do 2025. u EU gledana i kroz treće čarobne naočale, ali ovoga puta tek nakon eskalacije brutalnog nasilja i nove intervencije međunarodne zajednice, koja donosi ustavne reforme i veliki ekonomski projekt nalik Marshallovom planu, te BiH postaje stabilna, iako ovaj put centralizirana država, s predsjednikom, središnjom vladom i dvodomnim parlamentom.

Ništa se to, kažu, nije svidjelo Miloradu Dodiku, pa probao i četvrte naočale, kad tamo još gore – sve isto. To je, objasnili mu, scenarij \”status quo\”. Promjene su beznadno spore i do 2025. praktički nevidljive. Europska unija je Bosni i Hercegovini odobrila status kandidata isključivo iz političkih i strateških razloga, ali sve je u njoj isto kao danas: jedan distrikt, dva entiteta, tri konstitutivna naroda i milion sranja.

\”Što kažete na jedne zaista specijalne naočale?\”, pružili onda Dodiku peti scenarij njemačke fondacije. Stavio Mile te naočale na nos, osvrnuo se oko sebe, kad ono Bosna 2025. godine u ruševinama, raspala se država, ništa u njoj ne funkcionira, nitko ni s kim ne razgovara, nitko ništa ne radi, a međunarodna zajednica samo gleda.

Oduševio se, jasno, Mile Dodik, uzeo čarobne njemačke naočale i požurio kući, sve gledajući državu u ruševinama: raspala se Bosna, ništa ne funkcionira, nitko ni s kim ne razgovara, nitko ništa ne radi, a visoki predstavnik samo gleda. \”Pogledajte ovo čudo!\”, pružio Mile predstavniku naočale, i kako ih je skinuo – vidio da se Bosna svejedno raspala, ništa ne funkcionira, nitko ni s kim ne razgovara, nitko ništa ne radi, a visoki predstavnik ga samo gleda.

Zbunio se malo Mile, pa vratio naočale na nos – opet raspadnuta Bosna, ništa ne funkcionira, nitko ni s kim ne razgovara, nitko ništa ne radi, a visoki predstavnik samo gleda. Ponovo ih skinuo – Bosna se raspala, ništa ne funkcionira, nitko ni s kim ne razgovara, nitko ništa ne radi, a visoki predstavnik ga i dalje samo gleda.

\”O majku vam jebem!\”, bijesno opsovao Dodik, pa bacio naočale. \”Nije ni Švabo što je bio!\”

Izvor: Oslobođenje / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: