Konkurs u MUP-u TK-a raspisan na osnovu falsifikata (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Konkurs za izbor referenata za oružje u MUP-u Tuzlanskog kantona raspisan je, saznaje FTV, na osnovu krivotvorenog dokumenta. Radi se o Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji MUP-a, koji nije dobio saglasnost Vlade Tuzlanskog kantona.

Na dva identična Pravilnika o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji MUP-a datum je isti i pod istim su brojem protokola. Samo je raspored pečata različit. Prvi ne sadrži broj ECTS bodova, koje kandidati za referente za oružje moraju imati, dok drugi pravilnik, koji je, navodno, krivotvoren, to ima. Na oba dokumenta su potpisi bivšeg ministra unutrašnjih poslova Zorana Teofilovića i sekretara Vlade Envera Ćosićkića.

"Koliko se sjećam, to je tehnički izostavljeno. Oni su kada su nabrzinu pravilnik dostavili, izostavili su ove ECTS bodove, a oni sada moraju biti u svakom pravilniku", kaže Ćosićkić. Dodaje kako je neko napravio omašku, sekretar ili ko je to pravio - napravljena je omaška u tom dokumentu i ne bi se mogao raspisati konkurs. Procedura nije ponovljena zato što im je vjerovatno bio hitan konkurs, ističe Ćosićkić.

Bivši ministar Zoran Teofilović nije želio da o tome govori za FTV. Da postoje ozbiljne nepravilnosti, potvrđuje i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Midhat Dobrinjić.

"Postoje određena saznanja koja ukazuju na nepravilnosti prilikom donošenja izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji MUP-a TK-a, a u dijelu stručnih saradnika za provođnje propisa o oružju. Provjere su u toku", kaže on.

Da je konkurs raspisan i kandidati odabrani na osnovu spornog dokumenta, potvrdili su i u Agenciji za državnu službu.

"Postoji jedan Pravilnik o izmjenama koji je pratila saglasnost Vlade. Za nas je to bilo dovoljno i po zakonu da se raspiše konkurs", naglašava Indira Huskić, pomoćnica direktora Agencije za državnu službu Federacije, Odjeljenje za TK.

No, saglasnost Vlade na konačni dopunjeni pravilnik, saznajemo, nije postojala. Međutim, sekretaru Vlade Enveru Ćosićkiću i bivšem ministru MUP-a Zoranu Teofiloviću očigledno se žurilo.

Ali, to nisu jedine neregularnosti. Bivši v.d. komesar Samir Aljukić, koji, kako nezvanično saznajemo, stoji iza svega toga, nezakonito je bio na toj funkciji. Naime, rješenje o internom premještaju Aljukića sa pozicije komandanta Jedinice za specijalnu podršku potpisao je Zahid Selimbašić, bivši načelnik Sektora krim-policije, a ne komesar, kako to Zakon o unutrašnjim poslovima nalaže. Na taj način je Selimbašić sam sebi postavio šefa, jer je načelnik Sektora uniformisane policije po automatizmu i v.d. komesar. Sporan je i interni premještaj Selimbašića na tu poziciju, jer je njegovo rješenje potpisao Zijad Bešić, tadašnji načelnik Sektora uniformisane policije, koji se ranije izjasnio da iz ličnih razloga ne može biti v.d. komesar. Što je, također, suprotno Zakonu o unutrašnjim poslovima. (Federalna.ba)