Koliko je bh. građana u minusu? Ako ćemo gledati državnu statistiku, taj broj se kreće oko 600, a ako ćemo gledati i broj onih koji imaju račun u drugoj državi, poput Hrvatske, penje se i do 700 hiljada.

Bh. građani žive od minusa, mikrokreditne organizacije nude kredite od 20 do 100 KM
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Veliki broj građana u kreditu

Minusi nam iznose i do pola milijarde maraka, što je još jedna potvrda tezi da smo u dužničkom ropstvu s kojim smo se donekle i sprijateljili. Moramo biti i realni, bez kredita i bez minusa malo toga bismo mogli napraviti i investirati u nešto što nam je trenutno potrebno. 

Druga je stvar što često u minus idemo kako bismo imali najskuplji model mobitela, parfem, bižuteriju, piše Večernji list

Kako god, banke nam u ovim stvarima izlaze u susret. Naprimjer, Hrvatska je ovih dana uvela dopušteno prekoračenje po tekućem računu, a u BiH ono funkcioniše.

U Hrvatskoj je već više od milion građana ugovorilo dopušteno prekoračenje po tekućem računu. Službenica u jednoj banci s kojom smo to prokomentisali kaže da je dopušteno prekoračenje povoljnije nego prešutno. A u čemu je tačno razlika?

Objasnio je to profesor matematike i finansijski stručnjak Toni Milun koji na jednostavan način govori o složenim temama kako bismo ih svi razumjeli. Kao jednu od dobrih stvari Milun navodi i nižu kamatnu stopu kad smo u minusu.

"Ugovaranjem dopuštenog prekoračenja potrošači osiguravaju bolju kamatnu stopu, uslove korištenja, kao i postupnu otplatu u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja. Dopušteno prekoračenje jednostavno je bolje za građane jer je niža kamatna stopa kad smo u minusu. Nadalje, ako ostanemo bez posla, banka tada nema nikakav interes dopustiti nam minus. Ali, dopušteno prekoračenje nas štiti jer nam banka ne može tek tako ukinuti minus, nego smo zaštićeni sljedećih 12 mjeseci da možemo postupno vraćati dug" rekao je Milun za Index.

Ako je osoba u minusu 1000 eura, ona više neće imati minus, nego će joj banka tih 1000 eura pretvoriti u kredit koji će morati otplatiti u ratama tokom godinu dana.

Ako neko želi i dalje imati minus, onda bi trebao potpisati dopušteno prekoračenje.

"Imam prijateljicu koja više ne želi imati to prekoračenje i ona će iskoristiti priliku, neće potpisati dopušteno i banka će joj ukinuti trenutni minus" naveo je stručnjak.

Nedavno je Avaz kontaktirao Agenciju za bankarstvo FBiH, gdje su objasnili u kakvoj je Federacija situaciji.

"U skladu s dostupnim informacijama kojima raspolaže Agencija, sve banke na tržištu Federacije BiH nude dopušteno prekoračenje po tekućem računu, dok je broj korisnika prešutnog prekoračenja po tekućem računu zanemariv u odnosu na ukupan broj korisnika dopuštenog prekoračenja po tekućem računu", navedeno je.

Iz Agencije su istakli kako su banke, u skladu sa Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ako dopuštaju dopušteno prekoračenje tekućeg računa, dužne obavijestiti korisnika o visini nominalne kamatne stope, metodi njenog obračuna i ostalim troškovima kojima će teretiti tekući račun korisnika zbog prekoračenja, kao i o promjeni visine kamatne stope ili troškova.

Bh. građani, jasno, žive na kredit, a ranije je profesor i ekonomski stručnjak Željko Šain objasnio zašto je to drugačije kod nas nego vani.

"Većina građana živi na kredit, ali to je trend i u svijetu, međutim, taj trend drugačiji je u Bosni i Hercegovini u odnosu na svijet. Narod teško živi", rekao je tada i spomenuo mikrokreditnu organizaciju koja je najavila davanje kredita od 20 do 100 KM, što je potvrda toj tezi o težini života ovdje.

Zaposleni će se složiti da se bez mikrokredita može ili mora jer su oni često kao lihvarski ugovori zbog previsokih kamata, a svjesni su naši ljudi da ni minusi nisu bajni, ali kad zaškripi, opet je lakše tako riješiti finansijske probleme uz dopušteno prekoračenje, ali da se novac potroši na nešto što nam je zaista potrebno, a ne kako bismo gomilali nešto što nam nije hitno.