Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Saopštenje za javnost: Vehabizam nema nikakve veze sa kolektivom d.o.o. Tuzla-Kvarc

Preuzmite sliku

Povodom tendencioznog priloga Federalne Televizije u jučerašnjim (07.05.) večernjim satima, obavještavamo sve medije da FTV svjesno nastavlja širiti dezinformacije i iznositi stvari koje nisu istinite.

U suštini se želi zamagliti i ublažiti činjenica da je pomoćnik ministra za rudarstvo, g. Bahir Imamović, u više navrata pokušavao izuditi mito te zloupotrebljavajući svoj položaj onemogućavao, otežavao i ravlačio proceduru dodjele koncesije kako bi doveo “Tuzla-Kvarc” d.o.o. u krajnje tešku situaciju, a time prisilio menadžment da udovolji njegovom zahtjevu za isplatom iznosa od 30 hiljada KM.

Iako postoji Odluka Vlade TK o dodjeli koncesije na sva tri ležišta “Moluška Rijeka“, “Kužići” i “Bukinje“, g.Imamović je isposlovao da se pregovori o dodjeli koncesije vode samo za jedno ležište i to na “Bukinju”, za čije je izdavanje koncesije tražio isplatu 30 hiljada KM. Za druga dva kopa bi naknadno rješavali pitanje dodjele koncesije vjerovatno uz uvjet novih finansijskih iznosa.

Mi smo u više navrata pokušavali ukazati na problem komunikacije sa g. Imamovićem, te preusmjeriti rješavanje dodjele koncesije direktno na ministra, a ne njegovog pomoćnika. Taj problem je zatekao i novu vlast, odnosno, Vladu TK, koja je ekspertno reagovala te odobrila protokol o izmirenju obaveza po pitanju koncesionih naknada. Ovom prilikom se, u ime svih uposlenika preduzeća d.o.o. “Tuzla-Kvarc“, zahvaljujemo Vladi TK na iskazivanju razumijevanja i ekspertnom djelovanju u cilju očuvanja ovog privrednog subjekta.

Međutim, i pored odobrenja Vlade TK, predstavnici preduzeća su i dalje vodili borbu sa g. Imamovićem koji je nastavio sa ucjenama držeći protokol da se “kiseli” u ladici. O svemu navedenom smo odlučili prijaviti Tužilaštvu BiH i u postupku dokazivanja ovog krivičnog djela od strane zamjenika ministra g. Bahira Imamovića u tome smo pružili punu saradnju istražiteljima Agencije za istrage i zaštitu BiH -SIPA, koja je u konačnici dovela do privođenja g. Bahira Imamovića u trenutku primopredaje novčanica koje su prethodno bile obilježene.”Tuzla-Kvarc” d.o.o. je jučer, na dan hapšenja pomoćnika ministra (07.05.), zvanično dobio poziv na pregovore koji su trebali biti održani danas u 14.00, a koje je Ministarstvo u jutrošnjim satima odgodilo…

FTV, i pored saopštenja iz tužilaštva BiH, SIPA-e kao i Vlade TK, nastavlja tendenciozno izvještavanje i montažu iz priloga objavljenog u Februaru mjesecu tekuće godine. U pozadini vidite snijeg u vrijeme kada je temperatura 30°c, i u isti koš se stavlja i pomoćnik ministra Bahir Imamović i žrtva.

Time se pokušava i Vlada TK zbuniti i dovesti u dilemu. “Tuzla-Kvarc” d.o.o. radi sa dozvolama 55 godina, nakon isteka prethodnog ugovora, uredno je ispunilo sve uvjete za novi koncesioni ugovor, i nije jedina firma koja vrši eksploataciju dok traje procedura zaključenja ugovora. Zbog nezainteresovanosti Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK, a prije svega g. Bahira Imamovića koji je činio sve da obustavi rad preduzeća, “Tuzla-Kvarc” d.o.o. se sada nalazi u veoma teškoj situaciji.

Vlasnik d.o.o. “Tuzla-Kvarc” nije jedan čovjek, nego njih 74, koji su putem tendera otkupili firmu od KAP TK. Zlatan Velagić tada nije bio ni uposlenik istog niti ima ikakvog udjela u vlasništvu. U već zagrijanoj političkoj atmosferi vezano za pojave radikalnosti u BiH, Velagić Zlatan se ciljano stavlja u inkriminirajući položaj, što predstavlja kontinuitet harange koju FTV vodi protiv njega od Februara mjeseca. Direktor u d.o.o. “Tuzla-Kvarc ” , već 29 godina, je Velagić Smajil i u odnosu na druge vlasnike udjela, raspolaže sa pravom odlučivanja sa 62,8% vlasništva (sve dodatne informacije stoje na raspolaganju).

Radnici “Tuzla-Kvarca” su posljednju platu primili u Januaru 2015. godine, a od Februara je obustavljena eksploatacija na ležištima, jer Tužilaštvo TK vodi istražni postupak protiv “Tuzla-Kvarca” zbog eksploatacije bez koncesije. Sumnja se da upravo g. Imamović stoji u pozadini ovog procesa kako bi iskoristio cjelokupnu situaciju te tražio navedeni iznos.

Vehabizam nema nikakve veze sa kolektivom d.o.o. Tuzla-Kvarc. U ovom kolektivu rade i Smajil, i Milo, i Nenad, i Ankica, i Akif, i drugi. Montaža priloga svjesno zbunjuje javnost i pokušava je dovesti u zabludu. Ovdje se ne želi prikazati drama kroz koju prolazi 50 radnika, 50 porodica koji ne sakrivaju suze kada cisterna iz Srbije ulazi u krug i snabdijeva fabriku d.o.o. Cinkarna-Kvarc iz Celja, nego uništiti jedinu preostalu fabriku iz bivšeg sistema. Nadamo se da će Vlada TK sada, kada je neoborivo dokazano ko stoji iza problema koncesija u TK, preduzeti odgovarajuće korake i omogućiti da “Tuzla-Kvarc” pristupi svojim ležištima i na taj način spriječe gubitak 50-ak radnih mjesta, te da će procedura dodjele koncesije, i pored procesa koje vodi Tužilaštvo BiH i TK, nastaviti svojim tokom u skladu sa zakonom.

(Direktor “Tuzla-Kvarc” d.o.o. – Velagić Smajil)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje