Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bijedić: Mladi moraju imati svoje predstavnike koji će njihov glas prenijeti do onih koji ga trebaju čuti

Preuzmite sliku

Svaka druga mlada osoba u FBiH je (ne)zainteresovana za politiku. Tu odmah nailazimo na problem sa kojim se susreću mladi u Bosni i Hercegovini – ističe Mirel Bijedić, predsjednik Vijeća mladih Tuzlanskog kantona.

Mladi imaju potrebu da ih se pita za mišljenje, ali smatraju da se njihovo mišljenje često zanemaruje, te da se manipuliše njihovim glasom. Zato smatram da je itekako bitno da mladi imaju svoje predstavnike koji će njihov glas prenijeti do onih koji ga trebaju čuti i tu dolazimo do vijeća mladih, pojašnjava Bijedić.

Vijeće mladih Tuzlanskog kantona je krovna omladinska organizacija na području TK. Osnovana je 2013. godine, a čine je mladi iz Gračanice, Čelića, Srebrenika, Gradačca, Lukavca, Kladnja i Teočaka.

Vijeće mladih zapravo predstavlja interese mladih i omladinskih udruženja. Cilj mu je uspostaviti dijalog između vlasti i mladih, što je veoma bitno za prepoznavanje i rješavanje problema sa kojima se ova populacija susreće. Pojedina omladinska udruženja imaju uspostavljen dijalog s predstavnicima vlasti, ali on ne rezultira konkretnim rješenjima i poboljšanjem životnog standarda mladih u BiH.

 • Mirel-Bijedic1
 • Kako ističe Bijedić, Vijeće mladih TK čine mladi ljudi koji bez obzira na to što nemaju nikakvu naknadu ili podršku žele napraviti promjene. Mi volju imamo, ali ne nailazimo na nju kod predstavnika vlasti. Krucijalne probleme mladih ne možemo riješiti jer nemamo podršku nadležnih.

  U Bosni i Hercegovini, pa tako i u Tuzlanskom kantonu skoro 60 procenata mladih je nezaposleno. Osim nezaposlenosti koja je najvidljivija i najbučnija postoje i drugi problemi koji tište mlade. Nezaposlenost među mladima u BiH najviša je u regiji, a jedan od gorućih problema je i odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine. Istraživanja koja su provedena pokazuju da bi čak 37% mladih otišlo u inostranstvo zauvijek, kada bi im se pružila prilika, 40% bi otišlo na duže vrijeme, a 9% ih je već poduzelo konkretne korake za odlazak iz zemlje. Ako to nije alarm za uzbunu onda ne znam šta jeste, naglašava Bijedić koji je kao roditelj dvoje djece s pravom zabrinut za budućnost mladih. Moje dugogodišnje iskustvo u nevladinom sektoru i svakodnevni rad sa mladima daju mi za pravo da kažem da je vrijeme za promjene i intenzivniji rad.

  Vijeće mladih TK sarađuje sa postojećim kantonalnim vijećima, Federalnim vijećem mladih, omladinskim organizacijama iz TK i cijele BiH, ali saradnja sa predstavnicima vlasti nedostaje.

  Intenzivnija saradnja posebno je neophodna u manjim sredinama u kojima nema dovoljno sportskih, kulturnih i drugih sadržaja za mlade. Povećanjem podrške lokalne vlasti, mladi bi se motivirali i aktivirali i u tim općinama – ističe Bijedić.

  Kako bi se položaj mladih digao na viši nivo neophodno je i usvajanje Strategije za mlade na području FBiH. Vlasti moraju imati strategiju, moraju imati plan koji će pomoći u rješavanju nagomilanih problema. Samo usvajanjem Strategije mladi bi dobili konkretan vladin program i mjere prema mladima. Ovi programi moraju biti konkretni i realni sa snažnom komponentom monitoringa i evaluacije. Također, ovim zvaničnim i usvojenim dokumentom osigurali bi provođenje Zakona o mladima FBiH, te uveli sistem utvrđivanja odgovornosti i sankcija institucijama i/ili pojedincima koji Zakon ne poštuju.

  Samo bi ovakvi potezi mogli uvjeriti mlade da vlast konačno počinje brinuti o njima. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje